Erişilebilirlik

Türkiye'de Irak'la İlgili Gösteriler - 2004-11-26


Türkiye’de Amerika’nın Irak’ta, ve son günlerde özellikle Felluce’de giriştiği savaşa karşı tepki giderek yükseliyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Mısır’daki temasları sırasında Felluce operasyonu konusunda Türkiye’nin kaygılarının Amerika’ya iletildiğini belirtti.

Dün, Amerika’nın Irak’ta soykırım yaptığını iddia eden TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış bugün yaptığı açıklamada sözlerinin arkasında durduğunu söyledi.

Ayrıca bugün başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde Felluce’de ölenler için gıyabi cenaze namazları kılındı.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan yardımcısı Abdullah Gül de Mısır, Hollanda ve İtalya’ya yaptığı ziyaretlerden sonra Türkiye'ye dönüşünde Esenboğa havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, Felluce konusundaki bir soru üzerine Türkiye’nin kaygılarının Mısır’da Amerika’ya, yakın istişare içinde iletildiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış’ın “Irak’ta vahşet ve soykırım suçu işlendiği” yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, açık toplumlarda herkesin her şeyi söyleyebileceğini kaydetti. Gül, “Türk-Amerikan dostluğuna verdiğimiz önemden dolayı, bu bölgede yanlış gördüğümüz her şeyi açık yüreklilikle gerek olaylardan önce, gerekse olaylardan sonra Amerikalı yetkililere anlatıyoruz” dedi.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında katılım müzakerelerinin başlamasının 2006 yılına kalma olasılığının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine de Abdullah Gül, böyle bir gelişmeye ihtimal vermediğini belirterek, “AB devlet ve hükümet başkanlarının, Kopenhag zirvesinde attıkları imzayı hatırlayacaklarını” söyledi.

Bu arada, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Irak’taki Türk şöförlerinin durumunu ele aldı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan ve bakanlık bürokratları komisyona Irak’ta yaşananlar hakkında bilgi verdi.

Komisyon Başkanı AKP Milletvekili Mehmet Elkatmış, özellikle Türk şöförlerinin Irak’ta yaşadıkları sorunlar ve bunlarla ilgili alınan önlemlerle ilgili bilgi almak üzere bakanlık bürokatlarını davet ettiklerini söyledi.

Elkatmış, gazetecilerin soruları üzerine "Irak’ın işgali adeta Irak halkının soykırımına, barbarlığa dönüşmüştür" şeklindeki sözlerinden dolayı tepki gelmediğini bildirdi. Bir gazetecinin "Görüşlerinizin arkasında mısınız?" şeklindeki sorusuna ise Elkatmış, “Biz her zaman söylediklerimizin arkasında dururuz” karşılığını verdi.

Ayrıca, bugün AKP milletvekili Cemal Yılmazdemir, ABD Başkanı George Bush’a Felluce konusunda bir kınama mektubu yazdı. Mektup, Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’a iletildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı da yazılı bir açıklama yaparak Amerika’nın Irak’ta yaptıklarından dolayı kaygılarını dile getirdi.

İstanbul’daki Beyazıt Camii'inde Cuma'dan sonra Irak'ta ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Namazın ardından toplanan yaklaşık 5 bin kişi Amerika ve İsrail bayraklarını yaktı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup miting havasında geçen protesto gösterisinde Amerika ve İsrail aleyhinde sık sık slogan attılar.

Ayrıca Ankara’da çeşitli camilerde kılınan gıyabi cenaze namazlarından sonra protesto gösterileri düzenlendi.

İzmir, Bursa, Eskişehir, Erzurum, Samsun, Denizli gibi bir çok ilde de cenaze namazları kılındı

XS
SM
MD
LG