Erişilebilirlik

Ukrayna, AB-Rusya Zirvesi'nin Baş Konusu Olacak - 2004-11-25


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği-Rusya zirvesine katılmak üzere Lahey’e gitti. Zirvede Ukrayna seçimlerinin baş konu olması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso 25 üyeli Birliğin, Putin’e Ukrayna seçim sonuçlarından memnun olmadığını açık bir dille ifade edeceğini açıkladı.

Putin’in desteklediği Başbakan Viktor Yanukoviç seçimin galibi ilan edildi ancak Avrupa Birliği, hile karıştırıldığı gerekçesiyle sonucu kabul etmiyor.

Amerika da Ukrayna’daki başkanlık seçim sonucunu kabul etmeyeceğini açıkladı ve bunun ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Ukrayna hükümeti sorunu çözmek için hızla hareket etmediği takdirde Ukrayna’nın NATO ve Avrupa ile bütünleşme umudunun olumsuz etkileneceğini söyledi.

Amerika’nın hile karıştırıldığı için seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini bildiren Powell, Ukrayna hükümetini göstericilere karşı şiddet kullanmaktan kaçınmaya da çağırdı.

Amerikalı yetkililer, hile eylemlerine karışan kişilere Amerika'ya giriş vizesi verilmeyeceğini bildiriyor.

Başkan Bush’un temsilcisi olarak seçimi izleyen Senato Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Richard Lugar, Ukrayna hükümetini seçmenleri kaba kuvvetle yıldırmaya çalışmakla suçladı.

Bu arada Ukrayna'da muhalefet, Pazar günkü seçimin dün resmen açıklanan sonucuna itiraz etmek üzere Ukrayna Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başkent Kiev ve öteki kentlerde on binlerce kişi seçim sonucunu protesto gösterilerini sürdürürken muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı Viktor Yuşçenko, resmi itiraz dilekçesini anayasa mahkemesine sundu.

Yuşçenko dün sonucun Ukrayna Seçim Kurulu tarafından resmen açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada sonucu reddederek genel grev çağrısında bulunmuş ve Ukrayna'nın iç savaşın eşiğinde olduğunu söylemişti.

Kiev'deki muhalefet liderleri, taraftarlarının, ülkenin bazı yerlerinde yollarda trafiği aksatma eylemine başladıklarını söylüyor.

Öte yandan Polonya'nın eski Cumhurbaşkanı ve Dayanışma Hareketi'nin llideri Lech Walesa, Ukrayna'daki iç siyasi tartışmada arabuluculuk yapmak üzere Kiev'de bulunuyor.

XS
SM
MD
LG