Erişilebilirlik

Troyka Toplantısı Sıkıntılı Geçti - 2004-11-24


Aralık Zirvesi öncesinde Lahey’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği –Türkiye troyka toplantısı sona erdi. Toplantıda Türkiye her ne kadar sıkıntı ve beklentilerini aktardıysa da Avrupa Birliği kanadı ikna olmuş görüntüsü çizmedi.

Avrupa Birliği’nin Türkiye açısından tarihi niteliğe sahip 16 – 17 Aralık Zirvesi’ne yaklaşık üç buçuk hafta kala Lahey’de düzenlenen Türkiye - Avrupa Birliği Troyka toplantısı, Ankara açısından sıkıntılı geçti. Avrupa Birliği ülkeleri arasında Türkiye konusunda uzlaşmaya varılamamış olması Troyka toplantısına da damgasını vurdu.

Dönem Başkanı Hollanda, bu toplantıda her iki tarafı da memnun edecek bir formül bulma çabasında olmasına karşın önceliğinin Avrupa Birliği’nin çekincelerini giderme yönünde olduğunun sinyallerini verdi. Toplantıda Türkiye’yi, temsil eden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise Avrupa Birliği ülkelerinin imzalarına sadık kalmasını istedi.

Toplantı sonrasında Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve Gül’le birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Dönem Başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Komisyon’un yaptığı tavsiyenin sadece temel alındığını ancak son kararı verecek olanın üye ülkeler olduğunu vurguladı. Bot’un “Komisyon raporu önemli ancak sahanın efendisi üye ülkelerdir” ifadesini kullanması da oldukça dikkat çekti.

Bot müzakereler öncesinde Türkiye’nin Avrupa Birliği müktesebatına uyum düzeyinin belirleneceği tarama sürecine müzakerelerden önce başlanacağını da net bir şekilde dile getirdi. Bu önemli çünkü diğer aday ülkeler için bu müzakere başlangıcından sonra devreye giriyordu.

Karar alınması halinde müzakerelere gecikmeden başlama sözlerinin arkasında durduklarını kaydeden Bot, “Kalan üç buçuk haftalık sürede Türkiye kalan birtakım alanlarda ilerleme sağlayabilirse bu Aralık’taki karara yardımcı olabilir” dedi. Bu unsurlar ise Avrupa Birliği tarafından Komisyon raporunda da dile getirilen altı yasa olarak gösterildi.

Avrupa Birliği, Kıbrıs’ın katılım protokolünün Türkiye tarafından imzalanmasının da arzu edilen bir durum olduğunu vurguladı. Türk tarafı ise toplantıda Komisyon raporunda gündeme gelen koruma önlemleri, müzakerelerin ucunun açık olması ve başlıkların açılması için aranacak eşik sistemini gündeme getirdi.

Kararın net ve açık olmasına da vurgu yapan Gül, “Komisyon başlama tavsiyesi yaptı. Daha önceki zirvelerde Komisyon raporu olumlu olursa gecikmeden başlanacağı vurgulandı. Objektif, adil bir karar olmasını ve atılan imzalara sadık kalınmasını bekliyoruz” diye konuştu. Gül, Türkiye’nin önündeki tek şartın Kopenhag kriteri olduğunun altını da bir kez daha çizdi.

XS
SM
MD
LG