Erişilebilirlik

AP Milletvekili: 'Rum Kesimi'ni Tanıyın' - 2004-11-24


Ankara’da temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, 17 Aralık’taki Avrupa Birliği zirvesi öncesi, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği süreci ilgili değerlendirmelerde bulundu. Schulz, Ankara’yı Kıbrıs konusunda uyardı ve Rum Kesimini’ni tanınmaması sorunun, müzakere kararının alınacağı 17 Aralık tarihine kadar çözülmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, Ankara’yı Kıbrıs konusunda uyardı. Ankara’da temaslarda bulunan Schulz, Türkiye’nin Rum Kesimini’ni tanımaması nedeniyle yaşanan sorunun, müzakere kararının alınacağı 17 Aralık tarihine kadar çözülmesi gerektiğini söyledi. Martin Schulz, bu konuda bir adım atılması gerektiğini de sözlerine ekledi

Ancak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, geçtiğimiz hafta Zaman gazetesine verdiği demeçte, tam üyelik dışında hiçbir alternatifi Türkiye’nin kabul edemeyeceğini belirtmiş ve “Ne özel statüyü kabul ederiz, ne de Avrupa Birliği zirvesi öncesi Rum Kesimini tanırız” demişti.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Schulz, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Türkiye’nin tam üyelik sürecini bloke etmesini ise beklemediğini belirtti.

Sosyalist grubun Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili görüşlerini de aktaran Martin Schulz, Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyalist grubun yarısından fazlasının müzakerelerin açılmasından yana olduğunu söyledi. Schulz, Parlamento’nun , yüzde 60’ının ise Türkiye’yle müzakerelerin başlatılması taraftarı olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin Avrupa Birliği yolunda Almanya’nın desteğinin yeterli olduğu görüşünü taşıdığını ifade eden Alman Parlamenter, “Avrupa Birliği’ne üye 25 ülke olduğu gözönünde tutulmuyor” dedi.

Avrupa Parlementosu Sosyalist grubu, Türkiye’ye 17 Aralık taki Avrupa Birliği zirvesinde koşullu müzakere tarihi verilmesi görüşündeydi. Ancak Schulz’un 17 Aralık’ta Türkiye ile müzakerelerin koşulsuz olarak başlaması yönündeki değişen görüşünü bugün görüşeceği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da iletmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG