Erişilebilirlik

'İran Nükleer Programını Durdurmuş Görünüyor' - 2004-11-22


Uluslararası Atom Enerji Dairesi Başkanı,İran’ın, uranyum zenginleştirme programını vaat ettiği gibi durdurmuş göründüğünü açıkladı.

Muhammed El-Baradei, İran’ın nükleer laboratuarlarında çalışmaların durdurulduğunu, ancak bunun doğrulanması için birkaç gün gerekeceğini açıkladı.

Amerika İran’ı kitle imha silahları geliştirmekle suçluyor. Başkan Bush ve Dışişleri Bakanı Colin Powell, geçtiğimiz günlerde Tahran hükümetinin nükleer çalışmaları konusunda suçlamalarda bulunmuştu.

İran, Avrupa devletleriyle vardığı anlaşma uyarınca, uranyum zenginleştirme programının, silah üretiminde kullanılabilecek unsurlarını durdurduğunu açıkladı. Uluslararası Atom Enerji Dairesi sözcüsü Mark Gwozdeki, İran’ın işbirliği yaptığını ve uzmanların incelemelerde bulunduklarını söyledi:

Gwozdeki, uranyum zenginleştirme programının görünürde askıya alındığını, ancak en az 12 nükleer tesisin denetlenmesinin birkaç gün süreceğini açıkladı.

Sözcü, nükleer denetçilerin tesisleri mühürleyeceğini ve tesislerde bulunan bütün malzemenin kaydedileceğini sözlerine ekledi. Çalışmaların, Perşembe gününe kadar tamamlanması hedefleniyor. Uluslararası Atom Enerji Dairesinin yönetim kurulu Perşembe günü toplanarak konunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine havale edilip edilmemesini kararlaştıracak.

İran, nükleer zenginleştirme programının tamamıyla barışçıl olduğunu savunuyor, ancak tesislerin büyüklüğü ve Tahran hükümetinin nükleer programını dünyadan 20 yıl boyunca gizlemiş olması, İran’ın nükleer silah geliştirdiği şüphesini uyandırıyor.

Bu arada Uluslararası Atom Enerji Dairesi, İran’ın, nükleer programını askıya almadan önce 2 ton UF-6 gazı ürettiğini doğruladı. UF-6 gazı, uranyumu arıtarak nükleer tesislerde yakıt olarak veya nükleer silah yapımında kullanılabilir hale getiriyor. Ancak, Daire sözcüsü Gwozdeki İran’ın ürettiği gazın silah üretimi için yeterli olmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG