Erişilebilirlik

Irak'ın Sınırlarının Güvenliği İçin Mısır'da Konferans  - 2004-11-21


Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen Irak konferansı yarın başlıyor.

Ocak ayındaki seçimlerin tartışılacağı konferansa Irak’ın komşularının yanı sıra Sekizler Grubu ülkeleri, Çin, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Arap Birliği, İslam Konferansı Örgütü de temsilci gönderecek.

Konferansın ilk gününde Iraklı yetkililer, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu komşu ülke yetkilileriyle biraraya gelecek. Bu görüşmeye ev sahibi olarak Mısırlı diplomatlar da katılıyor.

Iraklı yetkililerin ilk günkü toplantıda özellikle Suriye ve İran’a, sınır güvenliğinin artırılması, ülkede faaliyet gösteren teröristlere silah ve mali yardımların kesilmesi konusunda işbirliğini artırmaları için çağrı yapmaları bekleniyor.

Suriye ve Türkiye’nin de Kuzey Irak’taki Kürtler konusunda duydukları hassasiyeti dile getirecekleri sanılıyor.

Konferansın ikinci gününde ise Iraklı yetkililer, Sekizler Grubu ülkeleri, Çin, Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve İslam Konferansı örgütü temsilcileriyle bir araya gelecek.

Konferans sonunda yayınlanacak ortak bildiride, seçimlerin yapılabilmesi için Irak’ta çalışan Birleşmiş Milletler görevlilerinin güvenliğinin sağlanması yolunda uluslararası topluma çağrıda bulunulacak. Fiji hariç, şu ana kadar hiçbir ülke, Birleşmiş Milletler görevlilerini korumak üzere Irak’a asker gönderme vaadinde bulunmadı.

Arap Birliği Sözcüsü Hüsam Zeki, bu çağrının bazı ülkelerin Irak’a asker gönderme kararı almasında etkili olup-olmayacağının, henüz belli olmadığını söyledi:

"Konferans katılımcıları, Irak seçimlerinin yapılabilmesi için gösterilen çabaya daha fazla katılım yaratmayı umuyorlar. Bu, 'diğer ülkelerin asker göndereceği anlamına gelir mi', henüz bilinmiyor."

Yarınki konferansta görüşülecek taslak metinde, ayrıca, Irak’ın yeniden imarı projelerinin uluslararası katılıma daha açık olması yönünde bir çağrının da yer alması bekleniyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Gül Gheit, konferansın, Irak’ın toprak bütünlüğünü korumayı ve ülkedeki yabancı birliklerin geri çekilmesini sağlamayı amaçladığını söyledi.

Konferans öncesinde yapılan hazırlık görüşmelerinde başta Fransa olmak üzere bazı ülkeler, Amerikan askerlerinin çekileceği günün belirlenmesinde ısrarcı davrandı. Ancak taslak metinde bir takvim yer almıyor. Bunun yerine Amerikan askerlerinin Irak’ta süresiz olarak kalamayacağı belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG