Erişilebilirlik

Başkan Bush: 'İran ve Kuze Kore Kaygılandırıyor' - 2004-11-20


Başkan Bush, İran’ın nükleer alandaki çalışmalarıyla ilgili son haberlerin uluslararası kaygıları arttırdığını söyledi.

Şili'nin başkenti Santiago'da Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinde konuşan Bush, İran konusunun çok ciddi olduğunu vurguladı.

Bush, İran hükümetinin, dünyanın ülkelerinin sorunu çözmek için birlikte çalıştığını bilmesi gerektiğini de belirtti.

İran, Avrupa hükümetlerine, Pazartesi gününden itibaren uranyum zenginleştirme çalışmalarını tümüyle durdurma sözü vermiş bulunuyor.

Başkan Bush, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantıları sırasında Çin, Japonya, Rusya ve Güney Kore liderleriyle yaptığı ikili görüşmelerde Kuze Kore’nin nükleer silah programını da gündeme getirdi.

Amerika, Kuzey Kore, Güney Kore, Rusya, Çin ve Japonya, Kuzey Kore’nin nükleer programı konusunda bir süredir görüşmelerde bulunuyor.

Başkan Bush, bu konuda ortak görüş bildirileceğini, bu ülkelerin Kuzey Kore’nin nükleer tehdidine son vermekte kararlı olduklarını açıkladı:

“Kuzey Kore liderinin, altı ülkenin katıldığı görüşmelerin amacının Kore yarımadasını nükleer silahlardan arındırmak olduğunu ve bu amaç doğrultusunda adım atmaya devam edeceğimizi anlaması gerekir.”

Ancak Kuzey Kore, silah programından vazgeçmesi için Amerikanın Kuzey Koreyi işgal etmeyeceğine dair garanti vermesini istiyor. Amerika ise, bu konuda altılı görüşmeler çerçevesinde yazılı bir garanti verebileceğini, ancak Kongre’nin onaylaması gereken resmi bir antlaşma imzalamayacağını belirtiyor.

Başkan Bush, yeniden seçilmesinden bu yana ilk kez olarak yurtdışına çıkıyor.

Şili’nin başkentinde yapılan toplantılarda binlerece protestocu küreselleşme ve Irak savaşına karşı gösteriler yapıyor.

Gösteriler sırasında, polisin gözyaşartıcı bomba ve basınçlı su ile müdahale etmesi sonucu çok sayıda gösterici yaralandı. Gösterilerin bugün de devam etmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG