Erişilebilirlik

İran'ın Balistik Füze Programı Kaygı Veriyor - 2004-11-19


İran, gizli nükleer tesisi olduğu iddiasını reddetti. İran hükümetinin nükleer enerjiden sorumlu yetkilisi Hüseyin Musaviyan, sözkonusu tesisin nükleer çalışmalarla bir ilgisi olmadığını söyledi. Musaviyan İran’ın tüm nükleer tesislerinin kamuoyuna açıklandığını bildirdi.

Tahran’daki İslamcı rejimi devirmeye çalışan bir İran muhalefet örgütü, İran’ın gizli bir tesiste uranyum zenginleştirdiğini iddia etmişti. İran Ulusal Direniş Konseyi adlı, sürgündeki örgüt, İran’ın elinde nükleer silah planları ve silah üretiminde kullanılabilecek kalitede uranyum bulunduğunu öne sürmüştü.

İran'ın balistik füzeler geliştirdiği yolunda çıkan haberler bu füzelerle İran'ın nükleer teknoloji programı arasında bağlantı olabileceği yolunda kaygılara yolaçıyor. Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell son günlerde İran'ın füze programını, bu ülkenin, nükleer silah sahibi olmaya çalıştığını gösteren bir kanıt olarak niteledi.

Uluslararsı Atom Enerji dairesinin son raporunda ise İran'ın silah programı için görünürde nükleer malzeme üretmediği ancak bu alanda gizli çalışmaları olabileceği belirtiliyordu.

Öte yandan Pakistan, İran’a nükleer silah planları ve zenginleştirilmiş uranyum sağladığı yolundaki iddiaları reddetti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mesut Han iddiaların asılsız olduğunu söyledi ve soruşturma açılması halinde ülkesinin yardıma hazır olduğunu duyurdu.

Pakistan hükümetinin kendi soruşturması, Pakistanlı bilimadamı Abdülkadir Han’ın aracılar vasıtasıyla Libya ve Kuzey Kore’ye nükleer teknoloji sattığını ortaya çıkarmıştı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, iç soruşturmayla ilgili tüm bilgilerin Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kuruma devredildiğini de sözlerine ekledi.

Ülkesinde milli kahraman sayılan bilimadamı soruşturmadan sonra televizyondan özür dilemiş ancak cezalandırılmamıştı. O zamandanberi Karaçi’deki evinde sıkı gözetim altında tutulmasına rağmen Pakistan hükümeti Abdülkadir Han’ın göz hapsinde tutulmadığı konusunda ısrar ediyor.

XS
SM
MD
LG