Erişilebilirlik

Clinton Başkanlık Müzesi Açıldı - 2004-11-19


Eski Başkan Bill Clinton adına, memleketi olan Arkansas eyaletinin başkenti Little Rock'da kurulan kütüphane, araştırma merkezi ve müze Başkan Bush'un da katıldığı bir törenle açıldı.

Törene, Amerika'nın Gerald Ford dışında, hayatta olan eski başkanları, çok sayıda Kongre üyesi, yabancı konuklar ve yaklaşık 30 bin kişi katıldı.

Törende Başkan Bush, babası, eski Başkan Bush, eski Başkan Jimmy Carter, Bill Clinton'ın eşi Senatör Hillary Clinton ve Bill Clinton birer konuşma yaptı.

Arkansas nehri kıyısında özel fonlarla kurulan ve 165 milyon Dolara malolan müzede, Clinton yönetimi dönemine ait 80 milyondan fazla belge sergileniyor.

Başkan Bush törende yaptığı konuşmada Arkansas eyalet valisi olarak da görev yapmış olan eski Başkan Bill Clinton'dan iyimserliği ve samimiyeti nedeniyle övgüyle sözetti, Clinton'ın ciddi bir siyasetçi ve şefkat dolu bir insan olduğunu söyledi. Bush şöyle konuştu:

"Burayı ziyaret edenler ülkemizin büyük vaadlerini ve 42'nci Başkanımızın yaşamı boyunca gerçekleşen hülyaları bir kez daha hatırlamış olacaklar. William Jefferson Clinton Başkanlık Kütüphanesi geleceğe her zaman inanan bir kişinin gelecek için güzel bir armağanıdır. Biz de bugün Amerika'ya olan sevgisi ve yaptığı hizmetler için teşekkür ediyoruz."

Eski Başkan Clinton da konuşmasında törene katıldığı için Başkan Bush'a teşekkür etti ve şaka yaparak, Başkan Bush'un, ikinci bir dönem için seçimi kazanarak kendi kütüphanesinin açılışını dört yıl ertelemiş olduğunu söyledi. Bill Clinton, Başkan Bush'a hitaben şöyle konuştu: "Yeniden seçilmeniz dolayısıyla kutluyor ve özellikle Orta Doğu barışı yönünde Tanrının size yardımcı olmasını diliyorum. George Bush'un bir konuşmasını ilk kez duyduğumda, bir arkadaşıma 'bu adam bizi yenilgiye uğratabilir, iyi bir politikacı' demiştim."

Törende konuşan konuklar gibi, Clinton ve eşi New York Senatörü Hillary Clinton da sert geçen bir seçim döneminden sonra Amerikalıların birlik içinde hareket etmesine olan ihtiyacı vurguladı.

Cam ve çeliğin büyük ölçüde kullanıldığı modern müzede, eski Başkan Clinton'un Kuzey İrlanda, Balkanlar ve Orta Doğu bölgesine barış götürmek için harcadığı çabalarla ilgili belge ve kayıtlar da sergileniyor. Giriş için 7 Dolar ücret ödenecek olan müzede başkanların Beyaz Saray'daki çalışma odasının bir eşi ve eski Başkan Clinton'a yabancı ülkelerden verilen hediyeler de bulunuyor.

Müzede, "İktidar Mücadelesi" adı verilen bir bölümde de eski Demokrat başkan Clinton'ın Cumhuriyetçi rakipleriyle olan siyasi çekişmeleri, Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinsky'le ilişkisi ve görevden uzaklaştırılması için Kongre'de girişilen ve başarısız kalan çabayla ilgili belgeler sergileniyor.

Müzenin açılış törenine katılanlar arasında Demokrat Partinin önde gelen siyasetçileri ve bu arada son seçimde yenilgiye uğrayan Senatör John Kerry ve eşiyle, 2000 yılı seçiminde şimdiki Başkan Bush'a karşı seçim mücadelesi veren ve Bill Clinton'ın Başkan Yardımcısı olan Al Gore da bulunuyordu.

Başkan Bush, Little Rock'taki törenden sonra, Şili'nin başkenti Santiago'da yapılacak Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) örgütü zirvesine gitmeden önce Teksas eyaletindeki çiftliğine uğradı.

XS
SM
MD
LG