Erişilebilirlik

Alman Bakan: 'Tank Satmaya Gelmedim' - 2004-11-18


Almanya Savunma Bakanı Peter Struck bugün Ankara'daki temaslarını sürdürdü. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le görüşen Struck görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye’ye tank satmaya gelmediğini söyledi.

Alman bakan Struck, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le görüştü. Görüşmede Türkiye ile Almanya arasında uzun süredir çözülemeyen Leopard 2 tanklarının satışı konusu da gündeme geldi. Görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında Struck, Türkiye’ye tank satmaya gelmediğini belirtti. Alman bakan bugünlerde Türkiye’den bir talep kendisine iletilirse savunma bakanı olarak başbakana bu talebe karşılık vermesi tavsiyesinde bulunabileceğini de belirtti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise, şu anda Türkiye’nin kendi tankını kendi yapma hedefinde olduğunu ancak bunun için Türkiye’nin zamana ihtiyacı olduğunu söyledi. Gönül, 'Şu anda Sayın Bakan’la tank alımı konusunda el sıkışmış değiliz' dedi.

Alman bakan dün Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’le yaptığı görüşme öncesi yaptığı açıklamada da, Türkiye’ye tank satmaya gelmediğini söylemiş, önemli olanın Türkiye’nin ve Türk ordusunun modern silahlı güce sahip olması olduğunu ve Almanya’nın da elbette iyi silahları olduğunu belirtmişti.

Türkiye’ye yaklaşık 10 yıldır uyguladığı silah kısıtlamasını 17 Aralık’taki Avrupa Birliği zirvesi öncesinde kaldırma kararı alan Almanya’ya, Ankara’nın kendi şartlarını kabul ettiremediği için olumsuz yanıt verdiği belirtiliyor.

Alman bakan Peter Struck’un ise ikinci el tankları modernize ettikten sonra Türkiye’ye satma girişimine sıcak bakmadığı belirtiliyor. Almanya, Türkiye’nin Leopard-2 tanklarını Kürtlere karşı kullanabileceği iddiasıyla, Türkiye’ye bu tankları satmak konusuna sıcak bakmıyordu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni dönemde bütün projelerini yerli imkanları kullanarak gerçekleştirmeyi planladığı belirtiliyor. Elinde bulunan Leopard tanklarını kendi imkanlarıyla modernize eden Türk Silahlı Kuvvetleri, alınacak yeni tankları da kendisi modernize etmeyi planlıyor.

Alman Savunma Bakanı Struck dün Gül’le yaptığı görüşme sonrası, Alman birinci kanalı ARD’ye yaptığı açıklamada ise, Almanya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyelik sürecine destek verdiğini söyledi. Struck, ülkesinin Avrupa Birliği sürecinde Türkiye’nin yanında olduğunu ve müzakerelerin gelecek yıl başlamasını istediğini ifade etti.

Gül ile görüşmesinde Türkiye-Almanya ilişkilerini değerlendirdiklerini belirten Alman bakan, Türkiye’nin gelecek yılın başında Afganistan’daki barış güçlerinin komutasını devralacağını hatırlatarak, görüşmede bu ülke ve ayrıca Bosna’daki barış güçlerinin komuta değişiminin gündeme geldiğini belirtti. Alman bakanın bugün temaslarını tamamlayarak Ankara’dan ayrılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG