Erişilebilirlik

Ekonomik Büyümede Doğu Asya Ülkeleri Önde - 2004-11-17


Merkezi Washington’daki Dünya Bankası geçen yıl gelişme yolundaki ülkelerin ekonomilerinde son otuz yılın en hızlı büyümesinin yaşandığını açıkladı. Yıllık rapora göre, en büyük ilerleme Doğu Asya ve Pasifik bölgelerinde oldu. Bu bölgelerde yer alan Çin, yüzde 7,8 ve Hindistan yüzde 6 oranında ekonomik büyüme gösterdi. Rusya’da da yüzde 8'lik büyüme kaydedildi.

Afrika ülkeleri ile Latin Amerika’da ekonomik büyüme bu kadar hızlı olmadı, kişi başına ulusal gelirdeki büyüme düşük kaldı ve hatta bazı ülkelerde geriledi. Dünya Bankası’nın baş ekonomistlerinden France Bodurguignon, Asya’daki büyümeye karşılık Afrika’nın en büyük yoksul nüfusa sahip kıta haline geldiğini belirtti.

Şu andaki eğilim devam ettiği taktirde, Afrika kıtası yeryüzünün en yoksul nüfusun yaşadığı yer haline gelecek. Bir başka deyişle 30 yıl içinde yoksulluk Asya’nın sorunu olmaktan çıkıp, Afrika’nın sorunu haline gelecek.

Kalkınma yolundaki ülkeler, genellikle hammadde ihracatına dayandıkları için dünya ham madde fiyatlarının yükselmesinden yarar gördü. Dünya Bankası’nın ekonomistlerinden Hans Timmer bu konuda şöyle diyor:

Son bir yıl içinde petrol fiyatının yüzde 50 oranında arttığını gördük. Fakat maden fiyatlarının, petrol fiyatından daha da çok arttığını çoğumuz bilmiyoruz. Ayrıca, tarım ürünlerinin fiyatı da sanayi mallarının fiyatlarından daha çok arttı.

Dünya Bankası kalkınma yolundaki ülkelerde ekonomik büyümenin petrol fiyatındaki artıştan zarar göreceğini de açıkladı. Rapora göre, bu durumdan en çok zarar görecek olanlar, petrol ithal eden ülkelerle geliri fazla yüksek olmayan borçlu ülkeler olacak.

Dünya Bankası ülkelerin büyük çoğunluğunu kalkınma yolundaki ülke olarak kabul ediyor. Banka sadece, Amerika, Kanada, Japonya ve Avustralya ile Batı Avrupa ülkelerinin bir bölümünü gelişmiş ülke olarak sayıyor.

XS
SM
MD
LG