Erişilebilirlik

Bush Rice'ı Dışişleri Bakanlığı'na Atadı - 2004-11-16


Başkan Bush, istifa eden Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın yerine Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice’ı atadı. Beyaz Saray’da gazetecilere kısa bir açıklama yapan Başkan Bush, Rice’ı bakanlık görevine atadığını söylerken, eski bakan Colin Powell’ın yönetime katkılarını da övdü:

"Dışişleri Bakanlığı görevine Condoleezza Rice’ı atama kararımı sizlerle paylaşmaktan mutluyum. Rice, hem Amerika hem de tüm dünyada yakından tanınan bir isim. Son dört yılda Ulusal Güvenlik Konseyi’nde görev yapan Rice’ın deneyimlerinden büyük yarar sağladım, sağduyusuna her zaman güvendim. Doktor Rice ve ben, görevinden ayrılan Colin Powell’la çalışmaktan her zaman keyif aldık. Powell, Amerikan tarihinin gördüğü en etkili ve en saygı duyulan diplomatlarından biri oldu. "

Başkan Bush, eski Bakan Colin Powell’in görevi boyunca, son derece tehlikeli krizlerin atlatılmasında, küresel savaşta uluslararası desteğin sağlanmasında önemli katkıları olduğunu söyledi. Bush, Powell’ın özellikle tüm dünyada yoksulluk, açlık ve hastalıklara karşı da amansız bir mücadele gösterdiğini söyledi ve bütün hizmetlerinden dolayı Amerikan halkının Colin Powell’a minnettar olduğunu kaydetti.

Colin Powell’ın yerine atanan Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Condoleezza Rice da Başkan Bush’un kendisini bu göreve atadığını açıklamasından sonra yaptığı konuşmada şöyle konuştu: "Son 4 yılda sizin için çalışmaktan daima gurur duydum. Gösterdiğiniz liderlik sayesinde Amerika bugün teröre karşı büyük bir mücadele veriyor ve bu mücadeleden zaferle çıkıyor. Oluşturduğunuz uluslararası koalisyon sayesinde milyonlarca insan zulümden kurtuldu. Oluşturduğunuz koalisyon Irak ve Afgan halkına yardım ettiği gibi İslam dünyasında demokrasinin yayılması için de çaba veriyor."

Dışişleri Bakanlığı’na atanan Condoleezza Rice, Başkan Bush gibi eski Bakan Colin Powell’ın yönetime katkılarını övdü ve onunla birlikte çalışmış olmaktan büyük gurur duyduğunu söyledi.

Condoleezza Rice’dan boşalan Ulusal Güvenlik Baş Danışmanlığı görevine Stephen Hadley getiriliyor. Hadley, önceki dönemde Rice’ın yardımcısı olarak çalışıyordu. Başkan Bush’un bu iki görev için aday gösterdiği isimlerin görevlerine resmen başlayabilmeleri için Senato'dan onay almaları gerekiyor.

Oturumlar sırasında Senatörler'in Condolezze Rice’a 11 Eylül 2001 yılındaki terör saldırılarının önlenmesi konusunda neden başarısız kalındığı yolunda zor sorular sorması bekleniyor.

Başkan Bush’un Powell’ın yerine Condoleezza Rice’ı ataması, ikinci dönemde kendisine daha yakın isimlerle çalışma isteğinin bir belirtisi olarak algılandı. Powell’ın istifası ise, muhafazakarların zaferi olarak görülüyor. Powell, bakan olduğu dönemde, Ortadoğu barışı, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetlerinin sona erdirilmesi, Irak savaşı konularında uluslararası toplumun desteğinin alınmasından yana tavır koydu.

Powell’ın istifasını Cuma günü Başkan’a sunduğu, görevde kalması için Bush’tan herhangi bir istek gelmediği belirtiliyor. Dışişleri Bakanı Powell’la birlikte yardımcısı Richard Armitage’ın da görevinden istifa ettiği bildirildi.

XS
SM
MD
LG