Erişilebilirlik

İstanbul'da Sinagoglara Saldırıların Yıldönümü - 2004-11-15


İstanbul’da geçtiğimiz yıl düzenlenen terör saldırılarının bugün birinci yıldönümü.

15 Kasım 2003 tarihinde Neve Şalom ve Beth İsrail sinagoglarına düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybeden 25 kişi anısına, bugün İstanbul’da törenler düzenlendi.

Saldırılarla ilgili olduğu belirlenen ve El-Kaide terör örgütünün Türkiye yapılanması içinde olduğu iddia edilen sanıkların yargılanmasına ise devam ediliyor.

Türkiye'nin “11 Eylül’ü” olarak nitelenen terör olaylarında, 15 Kasım 2003 günü Şişli'deki Beth İsrael ve Beyoğlu'ndaki Neve Şalom sinagoglarına, 20 Kasım günü de, İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu ve İngiliz bankası HSBC'nin Levent'teki yönetim binasına bomba yüklü araçlarla, eş zamanlı intihar saldırıları düzenlenmişti.

Terör saldırılarının ardından başlatılan operasyonlarda birçok kişi gözaltına alındı ve saldırılarla ilgili olduğu belirlenen 69 sanığın yargınlanmasına geçtiğimiz Haziran ayında başlanıldı.

Saldırıları organize etmekle suçlanan ve El Kaide terör örgütünün Türkiye’deki şura üyelerinden olduğu belirtilen, Harun İlhan mahkemede verdiği ifadede, saldırılardaki tüm sorumluluğun Gürcan Baç, Habib Aktaş ve kendisine ait olduğunu itiraf etti ve yaptıklarından pişman olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz eylül ayında ise bombalı saldırıların planlayıcısı ve El Kaide bağlantılı örgütün Türkiye sorumlusu olduğu belirtilen Habib Aktaş’ın Irak’ın El Ambar bölgesinde Amerikan güçleriyle savaşırken öldüğü iddia edildi. Bombalı saldırıların bir diğer düzenleyicisi olduğu belirtilen Gürcan Baç ise hala aranmakta.

Davanın bu zamana kadar yapılan üç duruşmasında, 49 tutuklu sanıktan 10’u tahliye edildi. Davanın görüşülmesine ise 22 Kasım tarihinde devam edilecek.

Terör olaylarının üzerinden bir yıl geçerken patlamalarda hasar gören binaların bir kısmı da onarıldı. İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu geçtiğimiz ay İngiltere Veliaht Prensi Charles’ın yaptığı açılış töreniyle yeniden hizmete açıldı.

XS
SM
MD
LG