Erişilebilirlik

Filistin'de Seçimler 9 Ocak'ta Yapılacak - 2004-11-14


Filistinli yetkililer, devlet başkanı Yaser Arafat’ın yerine geçecek ismin belirlenmesi için 9 Ocak’ta seçime gidileceğini doğruladı.

Geçici devlet başkanı Rawhi Fattouh bugün yaptığı açıklamada adaylık başvuru sürecinin 20 Kasım’da başlayacağını ve 12 gün süreceğini söyledi.

Başkanlık seçimiyle ilgili açıklama Arafat’ın Paris’teki bir hastanede ölmesinden üç gün sonra yapılmıştı.

El Fetih örgütünün, aday olarak Arafat’tan sonra Filistin Kurtuluş Örgütü başkanlığına getirilen Mahmut Abbas’ı göstermesi bekleniyor.

Bu arada İsrail Başbakanı Ariel Şaron, statüsü tartışmalı olan Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinlilere de yaklaşan seçimlerde oy hakkı tanınması ihtimalini dışlamadığını söyledi.

Bazı İsrailliler, Kudüs’teki Filistinliler’in oy kullanmasının İsrail’in Kudüs’le ilgili tavrını zayıflatacağından endişe ediyor.

"Arafat'ın Zehirlendiğine Dair Kanıt Yok"

Arap dünyasında Filistin lideri Yaser Arafat’ın zehirlendiği yönünde söylentiler dolaşırken, Fransa Sağlık Bakanı Philippe Douste-Blazy Arafat’ın ölümünün zehirlenmeden kaynaklandığına ilişkin hiçbir veri bulunmadığını açıkladı.

Douste-Blazy, bugün basına verdiği demeçte, Arafat’ın tıbbi kayıtlarını şahsen görmediğini ancak Arafat’ın zehirlendiği yönünde bir kanıt bulunmadığını bildiğini söyledi.

Dün Filistin’in Paris temsilcisi Leyla Şahid Arafat’ın zehirlenmiş olmasının mümkün olduğunu ancak bu konuda bir kanıt bulunmadığını ifade etmişti.

Arafat’ın ölüm nedeni ne Filistinli yetkililer ne de Fransız doktorlar açıkladı. Filistinli Hamas örgütü, İsrail’i Arafat’ı zehirlemekle suçlamış ancak İsrail bu iddiayı şiddetle reddetmişti.

XS
SM
MD
LG