Erişilebilirlik

Felluce'de Çarpışmalar Sürüyor - 2004-11-10


Amerikan ve Irak kuvvetleri Felluce’nin merkezine ulaşırken, bölgedeki Amerikalı komutan, kenti isyancılardan geri alma operasyonunun beklenenden daha hızlı geliştiğini bildirdi.

Korgeneral Thomas Metz, bununla birlikte Felluce'yi isyancılardan tamamen temizlemek için önümüzdeki günlerde sert çarpışmaların olabileceğini de kaydetti.

Amerikalı komutan harekatın ilk iki gününde, direnişin dış halkasının kırıldığını ve şu anda binlerce askerin küçük direniş gruplarıyla sokak çarpışmaları yapmakta olduğunu bildirdi. Metz çok az sayıda isyancının tutuklandığını ve düşmanın kayıplarının beklenenden çok fazla olduğunu açıklarken sayı belirtmedi. Amerikalı komutan, operasyon başladığından buyana Amerikan kuvvetlerinin 10'u aşkın kayıp verdiğini söyledi.

General Metz terörist Ebu Musab el-Zarkavi’nin harekattan önce Felluce’dan kaçtığının anlaşıldığını da sözlerine ekledi. Felluce halkının çoğu operasyondan önce kenti terk etmişti.

Amerikan kuvvetlerinin kent merkezine girerken küçük gruplar halindeki isyancıların hafif direnişiyle karşılaştığı, tüm kent sokaklarına bubi tuzakları döşendiğini bildiriliyor.

Başkan Bush Felluce saldırısına katılan Amerikan ve Irak askerlerini kutladı ve demokrasinin gelişmesini durdurmak isteyen isyancılara adalet götürdüklerini söyledi.

Bu arada Irak’ta Sünni din adamları, Felluce nedeniyle seçimleri boykot çağrısı yaptı. Ulema Birliği Başkanı, boykot kararının, Felluce’ye yönelik Amerikan askeri operasyonunu protesto amacıyla alındığını açıkladı. Irak’ın en büyük Sünni partisi de, Felluce operasyonu nedeniyle hükümetten çekildi.

Irak İslamcı Partisinin lideri ve Ulusal Meclis üyesi Muhsin Abdül Hamid, Felluce’ye yönelik saldırının masum sivil halka zarar verdiğini açıkladı. Çekilmenin, Irak geçici hükümetini nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor. Bu arada Irak’ın değişik yerlerinden çatışmalar dün de devam etti. Amerikan kuvvetlerinin Ramadi’den çekilmesinden sonra direnişçiler bu kentin kontrolünü ele geçirdi.

Irak geçici Başbakanı İyad Allavi, ülke çapında süresiz gece sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Bakuba’da iki polis karakoluna saldıran dört militan öldürüldü. Kerkük’te bombalı saldırıda iki işçi ölürken; havan saldırısında da iki Amerikan askeriyle bir sivil öldü.

XS
SM
MD
LG