Erişilebilirlik

Powell: 'İranlı Yetkililerle Mısır'da Görüşebiliriz' - 2004-11-10


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak’ta Ocak ayındaki seçimleri desteklemek için Mısır’da yapılacak toplantıda, İranlı yetkililerle görüşeceğini açıkladı.

Mexico City’deki basın toplantısında konuşan Powell, Felluce’nin direnişçilerden geri alınması için başlatılan askeri operasyonu da savundu.

Amerika ile İran arasında diplomatik ilişkiler 25 yıldır kesik olsa da, özellikle son yıllarda karşılıklı çıkarların bulunduğu bazı konularda iki ülke arasında temaslar oldu.

Amerika-Meksika Komisyonunun yıllık toplantısından sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Powell, 22 Kasım’da Mısır’da yapılacak toplantıya İran’ın da katılmasının beklendiğini söyledi. Konferansın katılımcıları arasında, Irak’ın diğer komşuları, Çin ve Sanayileşmiş 8 ülkenin temsilcileri de yer alıyor. Powell şöyle dedi:

“Hep birlikte aynı konferansta olacağımız için, İranlılar, Suriyeliler ve diğerleri dahil, bütün katılımcılarla görüşebileceğimizi umuyorum. Bunu geçmişte Afganistan için yapmıştık... Dolayısıyla bir konuşma fırsatı bulacağız. Ancak, şu anda herhangi bir görüşme ayarlanmadı. Bu nedenle bir görüşme gündemi de bulunmuyor.”

İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak son dönemde Washington ve Tahran sert bir diyaloga girmişlerdi. Ancak geçtiğimiz hafta ABD Kongre Kütüphanesi Genel Müdürü James Billington, İranlı meslektaşlarıyla görüşmek üzere bu ülkeye gitti. Bu, son 18 yılda üst düzey bir Amerikalı yetkilinin ilk Tahran ziyaretiydi.

Meksika başkentindeki basın toplantısı sırasında Colin Powell, Irak'ın Felluce kentinde direnişçilere karşı düzenlenen askeri harekatı savundu. Sivil kayıpların da söz konusu olduğunu kabul eden Powell şöyle konuştu:

“Irak kuvvetleri, Koalisyon güçleriyle birlikte kentte yeniden kontrolü sağlamak ve direnişi bastırmak üzere bir harekat başlattı. Kuvvetlerimiz, sivil can ve mal kayıplarını en aza indirecek şekilde planlarını yaptı. Ancak bu bir askeri operasyondur, bizden, direnişçilerden ve ne yazık ki, sivillerden kayıplar söz konusudur.”

Dışişleri Bakanı Colin Powell, direnişçilerin Felluce halkını ve diğer Iraklıları Ocak ayındaki seçimlere doğru ülkedeki siyasi sürece katılmada engellediğini söyledi. Powell, Irak ve dünya kamuoyunun Felluce operasyonunun gerekliliğini anlayacağını umduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Powell, Felluce’deki sivil kayıplardan kaygı duyulduğu gibi direnişçilerin yol açtığı can kaybından da kaygı duyulduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG