Erişilebilirlik

Türkiye-Suriye Görüşmeleri Tamamlandı - 2004-11-09


Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara iki günlük Ankara temaslarını tamamladı. Bu sabah Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le görüşen El Şara, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’dan Sezer’e, bölgedeki gelişmeler ve Irak’la ilgili bir mesaj iletti.

Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara Ankara temaslarını tamamladı. Şara bu sabah Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edildi. El Şara iki günlük başkent temaslarının ikinci gününde Cumhurbaşkanı Sezer’le yaptığı görüşmede Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan Sezer’e bir mesaj iletti. Konuk Bakan Ankara’ya gelişinde yaptığı açıklamada, mesajın bölgedeki gelişmelerle ilgili olduğunu söylemişti.

Beşar Esad’ın Sezer’e mesajında, Irak’ın bölünmemesi için başta Türkiye olmak üzere, Irak’ın komşularının işbirliğini artırmaları gerektiğini ilettiği belirtildi.

Türkiye ve Suriye, Irak’ın geleceği ve özellikle ülkenin kuzeyinde özerk bir Kürt bölgesinin oluşması konusunda ortak kaygıları paylaşıyor.

El Şara dün Ankara’ya gelişinde Esenboğa havaalanında yaptığı açıklamada, Amerika’da Bush yönetiminin yeniden seçilmesine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Şara, Amerika’da yenilenen yönetime karşı tüm dünyada bir iyimserliğin söz konusu olduğunu söyledi. Suriye Dışişleri Bakanı ayrıca, dünyanın barışın sağlanması yönünde hareket ettiğini ve artık savaşların geride bırakılması gerektiğini ifade etti.

Faruk El Şara, Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin de açıklamalar yaptı. Suriye Dışişleri Bakanı, ülkesinin Ortadoğu’nun gelişmesi ve kalkınması için gereken bütün adımları attığını söyledi.

Dün Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’le görüşen Faruk El Şara, meslektaşıyla yaptığı görüşmede Irak’taki son gelişmeleri de değerlendirdi. İki bakan, Irak’ta hala istikrarın sağlanamadığı ve bu ortamda seçim yapılmasının sağlıklı sonuç veremeyeceği görüşünü paylaştı.

Görüşmede, Filistin lideri Yasser Arafat’ın sağlık durumu ve Ortadoğu barış sürecindeki son gelişmeler de ele alındı. Ayrıca bu ay sonunda Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde yapılması planlanan Irak konferansı da görüşüldü.

Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara temaslarını tamamlayarak bugün Ankara’dan ayrıldı. Suriyeli Bakan’ın İran’ı ziyaret edeceği belirtiliyor.

Bu arada 17 Aralık Avrupa Birliği zirvesine kısa bir süre kala Ankara’lı liderler, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için destek arayışı çalışmalarını sürdürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki hafta Lüksemburg’a gidiyor. Erdoğan Lüksemburg’da meslekdaşı Jean Claude Juncker’le görüşecek. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ise bu ay sonunda Slovenya’ya gitmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG