Erişilebilirlik

Bush'tan Müttefiklere: 'Teröre Karşı Savaşta Birleşelim' - 2004-11-04


Seçimleri kazandıktan sonra ilk basın toplantısını düzenleyen Başkan Bush, Amerika’daki iki büyük partinin destekçilerine ve müttefik ülkelere seslenerek, teröre karşı savaşta birleşme çağrısında bulundu.

Bush yaptığı açıklamada, her Amerikalı ve her uygar ülkenin, Irak savaşının getireceği sonuçtan bir payı olacağını belirtti.

Başkan aynı zamanda, terör ve diktatörlük rejimlerine karşı, özgürlük ve demokrasi savunuculuğu yapmak için Avrupa Birliği ve NATO’yla işbirliği arzuladığını dile getirdi.

Amerika’nın Felluce kentine büyük bir harekata hazırlandığı bir sırada konuşan Başkan Bush, ülkesinin Irak’ta Ocak ayında planlanan seçimlerin olaysız geçmesi için, İyad Allavi hükümetiyle birlikte çalıştığını açıkladı.

Seçimleri kazanmasından sonra düzenlediği ilk basın toplantısında konuşan Başkan Bush, Irak’ta yapılması planlanan seçimleri ve özgür bir toplum oluşturulması çabalarını engellemeyi amaçlayanların durdurulması gerektiğini kaydetti.

Bush, Amerikan askerlerinin Irak’taki geçici hükümetin isteği üzerine bu ülkede bulunduğunu ve Irak hükümetinin direnişi bastırmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Başkan Bush, isim vermemekle birlikte, dünyada özgür toplumların oluşturulması çabalarının boşa gideceğini söyleyen çevreler olduğuna dikkat çekti. Başkan, bu tarz eleştirileri daha önce dinlediğini, ancak Ortadoğu’ya demokrasi götürme vizyonundan taviz vermemek amacıyla, bu eleştirileri dikkate almadığını belirtti.

Bush bu tavrının, yaptıklarını akılsızlık olarak değerlendiren bazı kesimleri kızdıracağını kaydederken, diğer ülkelerde demokrasi ve özgürlüğü teşvik etmenin, uzun vadede Amerika’ya yardım edeceğini sözlerine ekledi.

Başkan Bush, Irak ordusunu eğitme çabalarında da ilerleme sağlandığını söylerken, Amerika’nın bu ülkeye daha fazla asker göndereceği yolundaki haberleri doğrulamadı.

Bush, seçimlerden sonra kabinesinde değişikliklere gideceğinin de işaretini verdi. Başkan, hangi isimlerin değişeceği konusunda bir karara varmadığını belirtti.

Bush kabinesinde Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in görevlerini sürdürmeyecekleri yolundaki haberler açıklık kazanmadı.

Bush’un 20 Ocak’ta görevi yeniden devralması öncesi, Adalet Bakanı John Aschroft’un da istifasını sunabileceği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG