Erişilebilirlik

Seçmen Kongre'nin Yeni Üyeleri İçin de Oy Kullanacak - 2004-11-02


Amerikalılar bugün sandık başına gittiklerinde sadece yeni başkanı değil, Senato’nun da 34 yeni üyesini belirleyecek.

Amerika’da Senato üyelerinin üçte biri için her iki yılda bir seçim yapılıyor.

Şu anda Cumhuriyetçiler yüz üyeli Senato’da 51 sandalye ile üstün durumda. Demokratlar ise 48 sandalyeye sahip. Senato’nun bir de bağımsız üyesi var.

Önümüzdeki dönemde Senato’ya hangi partinin hakim olacağı dokuz eyalette alınacak sonuçlar tayin edecek.

Sonucun önceden kestirilemediği eyaletlerin başında Demokrat partili Senato azınlık lideri Tom Daschle’ın aday olduğu Güney Dakota geliyor.

Daschle Başkan Bush’a desteğin yüksek olduğu bir eyalette seçimi kazanmaya çalışıyor. Gözlemciler Güney Dakota senatörlük yarışının başa baş gittiğini belirtiyor.

Illinois eyaletinde ise siyah Demokrat aday Barack Obama’nın cumhuriyetçi adayın yerine seçilmesi bekleniyor. Kenyalı bir göçmenin oğlu olan Obama, seçildiği taktirde Senato’nun yegane siyah üyesi olacak.

Cumhuriyetçiler Senato’da sahip oldukları çoğunluğu kaybetmeyeceklerini, Demokratlar ise, Senato’yu yeniden ele geçireceklerini söylüyor.

Temsilciler Meclisi’nin toplam 435 sandalyesi için de bugün seçim yapılıyor.

Seçmen bugün sandık başına gidince, hem başkan adayı, hem kendi eyaletinin Temsilciler Meclisi üyeleri, hem de, eğer Senato üyeliği için de bu yıl seçim yapılıyorsa, Senato adayı için oy verecek.

Seçilecek olan 435 üyeden sadece 40’ı çekişmeli geçecek. Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi çoğunluğunu ele geçirebilmek için, Cumhuriyetçilerden 12 üye daha fazla kazanmaları gerekiyor.

Gözlemciler Kerry için oy kullanmak üzere sandık başına giden yeni seçmenlerin çok olması durumunda bundan Demokrat partili Temsilciler Meclisi adaylarının da yararlanabileceğine işaret ediyor. Bu inanç, tarihi olarak sandık başına giden seçmen sayısının çok olduğu seçimlerin daima Demokratlara yaramış olmasına dayanıyor.

Buna karşılık Teksas eyaletinde seçim bölgelerinin sınırlarında yapılan ve büyük tartışmalara yol açmış olan değişiklikler sayesinde Cumhuriyetçilerin Teksas eyaletini kazanacakları ve bu sayede Temsilciler Meclisi’nde sahip oldukları üstünlüğü kaybetmeyecekleri görüşü yaygın.

Teksas eyaletinin Cumhuriyetçi Partili yönetimi, seçim bölgelerinin sınırlarında yaptığı değişiklikle, Demokratlar’ın bu eyalette altı sandalye kadar kaybetmesine yol açabilecek.

XS
SM
MD
LG