Erişilebilirlik

Amerika'da Seçim Günü - 2004-11-01


Amerika’lılar, birkaç saat sonra uzun yoğun ve çok çekişmeli geçen kampanya dönemini geride bırakarak, sandık başına gitmeye başladı. Bu yıl ilk kez bazı eyaletlerde erken ve postayla oy verme uygulamasına başlandı. Sandık başlarında uzun kuyrukların oluşmasını önlemek ve seçmenin oyunu kullanmasını garanti altına almak gibi nedenlerle uygulanan bu sistem sayesinde kayıtlı seçmenlerin yüzde 10’unun oyunu son haftalar içinde kullandığı bildiriliyor.

Başkan Bush ve Demokrat rakibi John Kerry’nin tüm çabalarına rağmen, son kamuoyu yoklamaları başkanlığın hala ortada olduğunu gösteriyor. Adaylar geceyi bile, kampanyaları çerçevesinde konuşmalar yaparak geçirdi.

En son kamuoyu yoklamalarına göre, Amerika’nın 50 eyaletinin 10’unda Bush ve Kerry’e verilen destek eşit. Bu eyaletlerde öne geçen aday, dört yıl için Amerika’nın yeni başkanı olacak.

Amerikan seçim sisteminin bir özelliği “İkinci Seçmen Sisteminin” uygulanması. Başka bir deyişle Amerikalılar bugünkü seçimlerde, oylarını aslında adaylar için değil, halkı temsil edecek bir grup seçmen için kullanacak.

Bu seçmen topluluğuna “Electoral College;” üyelerine ise seçici delege ya da İkinci Seçmen deniyor.

İlk Sonuçlar TSİ Çarşamba Sabahı Alınacak

Oy sayımıyla ilgili ilk rakamların Çarşamba sabahı Türkiye saatiyle sabah 02:00’den itibaren alınmaya başlanması bekleniyor.

O saatte 6 eyalette (Georgia, Indiana, Kentucky, Güney Carolina, Vermont, Virginia) sandıklar kapanmış olacağı için televizyon kanalları ilk sonuçları yayınlamaya başlayacak.

Batıdaki California, Havai, Idaho, Oregon ve Washington eyaletlerinde ise oy verme işlemi başkent Washington saatiyle 23:00'de (TSİ Çarşamba sabahı 06:00) sona erecek. Sandıkların en son kapanacağı eyalet ise Alaska olacak. Bu eyalette oy verme işlemi Çarşamba sabahı Türkiye saatiyle 8:00'e kadar devam edecek.

Büyük televizyon kanalları, yarışın çok çekişmeli geçtiği bölgelerde tahminde bulunmayacaklarını açıkladılar.

Son seçimlerde Florida eyaletini ilk önce Başkan yardımcısı Al Gore’un, birkaç saat sonra ise George Bush’un kazandığı açıklanmıştı. Yayın kuruluşları tekrar aynı hatayı yapmak istemiyor.

Başkanlık seçimini kimin kazandığı genellikle sandıklar kapandıktan birkaç saat sonra belli oluyor ancak bu yıl yarış o kadar çekişmeli ki, geçen yılki olayların tekrar yaşanması, yani adayların mahkemelik olması mümkün.

XS
SM
MD
LG