Erişilebilirlik

AGİT (OSCE) Parlamenterleri ABD Başkan Seçiminde Gözlemci Olacak - 2004-10-31


Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Meclisi'nin Amerika'da 2 Kasım Salı günü yapılacak Başkan seçimine gözlemci olarak gönderdiği heyet çalışmalarına başladı.

AGİT üyesi 55 ülkenin Parlamenterlerinden oluşan yaklaşık 60 kişilik gruba Washington'da düzenlenen toplantılarda Amerikan seçim sistemi hakkında ayrıntılı bilgi veriliyor.

AGİT (OSCE) gözlem heyetinde Türkiye'den, AGİT Parlamenterler Meclisi Başkan Yardımcılarından, Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili Profesör Nevzat Yalçıntaş'la yine AKP milletvekili Alaattin Büyükkaya ve Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Yakup Kepenek bulunuyor.

Nevzat Yalçıntaş Amerika'nın Sesi Radyosu'na gözlem heyeti hakkında bilgi verirken heyetin seçimle ilgili ilk raporunu 4 Kasım Perşembe günü Washington'da bir basın toplantısıyla açıklayacağını söyledi.

Yalçıntaş, AGİT'in böyle bir gözlem heyeti göndermesinin, AGİT Parlamenterler Meclisi'nin şu andaki başkanı Amerika Temsilciler Meclisi üyesi Alcee Hastings'in girişimi ve bu girişimin Dışişleri Bakanı Colin Powell tarafından desteklenmesiyle mümkün olduğunu anlattı.

Yalçıntaş, Amerikan demokrasisinin dünyanın en sağlam demokrasilerinden biri olduğunu ancak bu yıl çok çekişmeli geçmesi beklenen başkan seçimi öncesinde Amerika'dan, özellikle seçmen kayıtları ve her eyalette uygulanan farklı oy verme yöntemleri konusunda şikayetler alındığını söyledi.

AGİT Parlamenterleri, Florida, Ohio, New Mexico, Minnesota, Kuzey Carolina, Maryland and Virginia eyaletlerinde oy verme işlemlerini izleyecekler.

Bunlardan özellikle Florida ve Ohio'da, Cumhuriyetçi ve Demokrat partiler, seçmen kayıtlarının usülsüz ve eksik olduğu yolunda karşılıklı suçlamalarda bulunuyor.

XS
SM
MD
LG