Erişilebilirlik

MGK’da Bugün Sivil Dönem Başladı - 2004-10-27


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında bugün yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısına ilk kez sivil bir genel sekreter katılıyor. Kurulun gündemindeki konular ise Avrupa Birliği, Kuzey Irak ve Kıbrıs. Milli Güvenlik Kurulu’nun ilk sivil genel sekreteri Yiğit Alpogan’ın hazır bulunduğu kurulda, Avrupa Komisyonu’nun 6 Ekim’de yayımladığı İlerleme ve tavsiye raporları detaylı olarak değerlendiriliyor.

Toplantıda ayrıca, PKK, Kuzey Irak’taki Kürt grupların Kerkük ile ilgili girişimleri ve bölgede Türkmenlerle Kürtler arasındaki gerilimin ele alınması bekleniyor. Kurulun bir diğer gündem maddesi ise Kıbrıs. Kıbrıs’ta yapılan referandum sonrası Kuzey Kıbrıs’a yönelik Amerika ve Avrupa’nın verdiği sözleri tutmamasına ilişkin rahatsızlığın da gündeme geleceği belirtiliyor.

Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde sivilleştirilen Milli Güvenlik Kurulu’na sivil bir genel sekreterin atanması ve toplantının her ay değil, iki ayda bir yapılması gibi yenilikleri içeren reform paketi geçtiğimiz Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanmıştı. 17 Ağustos tarihinde ise, daha önce Türkiye’nin Yunanistan büyükelçiliğini yapan Yiğit Alpogan Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği görevine atanmıştı.

Erdoğan Berlin'den Memnun Döndü

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Berlin ziyaretinden memnun döndü. Erdoğan Berlin’de Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’le yaptığı üçlü zirve dönüşü Ankara’da temaslarına ilişkin açıklamalar yaptı.

Başbakan Erdoğan, Ankara’nın da yakından takip ettiği Berlin temaslarını, “Chirac ve Schröder’in olumlu yaklaşımları bizi mutlu etti” sözleriyle değerlendirdi. Görüşmede, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecini kapsamlı bir şekilde değerlendirme fırsatı bulduklarını belirten Erdoğan, “Bundan sonraki beklentimiz, 17 Aralık’ta Avrupa Birliği üyesi ülke liderlerinin koşulsuz ayrımcılığa mahal vermeyen ve müzakere sürecini sürdürebilir kılan bir karar almalarıdır” dedi.

Başbakan Erdoğan 29 Ekim Cuma günü, Roma’da Avrupa Birliği Anyasası’nın imza töreninin yapılacağını anımsatarak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile birlikte Roma’daki toplantıda da Avrupa Birliği hükümet ve devlet başkanlarıyla görüşme imkanı bulacaklarını belirtti. Erdoğan Roma’da da ikili görüşmeleri yoğun bir şekilde devam ettireceklerini söyledi.

Ankara’da hükümetin hedefi, 17 Aralık Avrupa Birliği zirvesi öncesi, Avrupa kamuoylarını Türkiye hakkında bilgilendirmek ve Avrupalı liderlere Avrupa Birliği yolunda Türkiye’nin attığı adımları anlatmak. Bu çerçevede, Ankara’da liderlerin Aralık zirvesi öncesi temasları yoğun bir şekilde devam edecek.

XS
SM
MD
LG