Erişilebilirlik

'Enerjiye Talep Yüzde 60 Oranında Artacak' - 2004-10-27


Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Enerji Ajansı, 2030 yılına kadar enerjiye olan talebin yüzde 60 oranında artacağı öngörüsünde bulundu. Enerji Ajansının raporuna göre, artışta Asya ülkelerinin talebi önemli rol oynayacak.

Enerjiye olan talebin daha da artacağı haberi, petrolün varilinin 54 Dolar’ın üzerinde işlem gördüğü bir zamana rastlıyor.

Uluslararası Enerji Ajansının Direktörü Claude Mandil, fiyatların böyle yüksek seyretmesi halinde ekonomik büyümenin olumsuz etkileneceğini ve kalkınmakta olan ülkelerde işsizliğin artacağını söyledi.

Enerji Ajansı'na göre, Çin ve Hindistan gibi kalkınmakta olan ülkeler gelecek yıllarda enerjiye daha fazla ihtiyaç duyacak.

Enerji Ajansı'nın baş ekonomisti Fatih Birol, gelecek 30 yılda toplam talebin yarısının kalkınmakta olan ülkelerden geleceğini vurguluyor:

“Petrol fiyatları daha da artarsa bu durumdan en çok bu ülkeler etkilenecek. Örneğin Çin, petrol ihtiyacının yüzde 30’unu ithal ediyor. 2030 yılında bu oran iki katına çıkacak.”

Enerji Ajansı fosil yakıtların birçok ülke için temel enerji kaynağı olmayı sürdüreceğini ve petrole olan ihtiyacın her yıl yüzde bir virgül 6 oranında artacağını tahmin ediyor. 2030 yılında günlük petrol ihtiyacının 121 milyon varil olması bekleniyor. Bugün bu rakam günlük 82 milyon varil.

Enerji ajansının raporunda ayrıca petrolün üretimiyle ilgili sıkıntılara dikkat çekiliyor ve üretimin yapıldığı Irak ve Suudi Arabistan gibi bölgelerdeki siyasi istikrarsızlığın bir tehdit oluşturduğu kaydediliyor.

Merkezi Paris’te bulunan kuruluş, petrol üreticisi ülkelerin sayısının giderek azalacağını ve gelecekte Rusya’nın petrol ihraç eden ülkeler içerisindeki payının küçüleceğine inanıyor.

Fatih Birol, dünya ülkelerinin daha güvenilir alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini belirtiyor. Birol’a göre, ülkeler çevre dostu teknolojiler geliştirerek enerji sorunu ile mücadele edebilir. Bunun için de araştırma geliştirme faaliyetlerine ülkelerin kaynak ayırması gerekiyor.

Hazırlanan rapor ayrıca gelecek 30 yılda doğal gaza olan talebin de iki kat artacağını; bu enerji kaynağına olan talebin büyük bölümünün de Afrika, Latin Amerika ve Asya’dan geleceği öngörüsünde bulunuyor.

XS
SM
MD
LG