Erişilebilirlik

Kampanyalar 'Başa Baş' Eyaletlerde Yoğunlaşıyor - 2004-10-27


Amerikan seçimlerine bir haftadan az bir zaman kala, Başkan Bush ve Demokrat Partili rakibi Senatör John Kerry kampanyalarını, kamuoyu yoklamalarında başa baş gittikleri eyaletlerde yoğunlaştırıyor.

Başkan Bush bugün kampanyasını Pennsylvania, Ohio ve Michigan eyaletlerinde sürdürürken, Senatör Kerry ise, Ohio, Iowa ve Minnesota eyaletlerine gidecek.

Bu eyaletlerde yapılan son kamuoyu yoklamaları, iki adayı da başa baş gösteriyor.

Başkan Bush, dün Wisconsin eyaletindeki konuşmasında, Kerry’yi terörle savaş ve Irak gibi konularda zayıf olmakla suçladı ve Demokrat adayın, küçük işletmelere daha fazla vergi uygulayacağını iddia etti.

Dün aynı eyalete giden Kerry de, Irak’ta 350 tondan fazla patlayıcının kaybolmasından Başkan Bush’u sorumlu tuttu.

Savaş Alanları

Amerika’da başkanlık seçimlerine bir hafta kaldı. Birçok eyalette tarihi olarak ya Cumhuriyetçi Parti kuvvetli ya da Demokratlar. Dolayısıyla iki aday tüm dikkatlerini başa bay gittikleri eyaletlere çevirmiş durumda. Savaş alanı olarak nitelenen bu eyaletlerden biri Wisconsin. Bu eyalete dün hem George Bush hem de John Kerry.

Uzun bir otobüs konvoyuyla eyaletin küçük kentlerini ziyaret eden Bush, ”Buraya oyunuzu istemeye geldim. Sizden yardım istemeye geldim. Cumhuriyetçi seçmenleri sandık başına gitmeye ikna edersek, 2 kasım zaferimizle sonuçlanır,' dedi.

Bu Başkan Bush’un seçim kampanyası sırasında Wisconsin’e beşinci gidişi oluyor. Ziyaret ettiği yerlerin çoğu 2000 seçimlerinde seçimi az bir farkla rakibi Al Gore’e kaptırdığı kent ve kasabalar... Başkan, bir konuşmasında, Franklin Roosevelt, Harry Truman ve John Kennedy gibi Demokrat Partili Başkanların Amerika’yı sıkıntılı günlerden aydınlığa çıkardığını söyledi ancak Senatör Kerry’nin aynı kalıptan olmadığını vurguladı.

Amerika’nın, şu anda, terörizme karşı açılan küresel savaşın ortasında bulunduğunu söyleyen Bush, 'Hırslı bir düşmanla karşı karşıyayız. Terörle savaşta, kararsızlığa, zayıflığa ve zafere alternatif yoktur,' dedi. Siyasal gözlemcilere göre, Başkan ve kurmayları, Wisconsin’de Demokrat Partinin muhafazakar kanadından oy almaya çalışıyor.

Demokrat Parti Başkan adayı Massachusetts Senatörü John Kerry ise, Başkan Bush’in dış politikasını sorgulamaya devam ediyor. Bush’un liderlik vasfına sahip olmadığını ileri süren Kerry, dünkü konuşmalarından birinde tekrar Irak’taki kayıp patlayıcı maddeler değindi. Kerry, Irak’ta 380 ton patlayıcı maddenin kaybolmasını, savaşın “en büyük gaflarından biri” olarak niteledi ve Bush’u, Irak’ta işlenen büyük hataların sorumluluğunu üstlenmekten kaçınmakla suçladı.

Seçimlerde, Amerika’da en büyük azınlık grubu oluşturan Latin Amerika kökenli seçmenlerin oyları da hayati önem taşıyor. Anketlere göre, Latin kökenli seçmenlerin çoğu, son seçimlerin aksine Başkana oy vermeyi düşünmüyor. Yine kamioyu araştırmaları geleneksel olarak Cumhuriyetçi partiye oy veren Arap Amerikalıların da Irak savaşı ve Bush yönetiminin İsrail’i kayıtsız şartsız desteklemesinden ötürü bu sefer Demokrat partiye oy vermeyi düşündüklerini gösteriyor.

XS
SM
MD
LG