Erişilebilirlik

Basın Özgürlüğü Sıralamasında Türkiye 113'üncü - 2004-10-26


Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, dünyada basın özgürlüğünün en çok Doğu Asya ve Ortadoğu ülkelerinde kısıtlandığını açıkladı.

Örgüt üçüncü kez yayınladığı yıllık basın özgürlüğü raporunda bu ülkelerde bağımsız basının ya hiç olmadığını ya da gazetecilerin sık sık sansüre veya baskıya uğradığını duyurdu.

Raporda incelenen 200'den fazla ülke ve bölge arasında basın özgürlüğünün en geniş olduğu ülkeler arasında ilk sırayı Danimarka ve diğer kuzey Avrupa ülkeleri alıyor. Kuzey Kore, listenin sonunda yer alırken, Vietnam, Burma ve Çin de en kötü on ülke arasında bulunuyor.

36’ncı sırada yer alan İsrail ve 87’nci sırada yer alan Lübnan Ortadoğu ülkeleri arasında en iyi durumda. Ancak Irak, İran, Tunus, Libya, Suriye ve Suudi Arabistan listenin en altındaki 20 ülke arasında bulunuyor.

Türkiye 113'üncü sırada yer alırken, Yunanistan basın özgürlüğü açısından 33'üncü, Amerika 22'nci sırada. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ise 81'inci durumda.

Amerika’nın 22’nci sırada bulunduğu raporda, diğer konuların yanı sıra Bush karşıtı gösterilerde çok sayıda gazetecinin gözaltına alınmasından kaygı duyulduğu belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG