Erişilebilirlik

Irak'ta Kaybolan Patlayıcı İçin Soruşturma - 2004-10-26


Amerika Savunma Bakanlığı Irak’taki bir cephanelikten kaybolan 380 ton patlayıcı madde ile ilgili soruşturma başlattı.

Beyaz Saray kayıp patlayıcı maddenin nükleer tehdit oluşturmadığını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü, Scott McClellan, Irak’ın hemen işgalinden sonraki yağma sırasında patlayıcı maddenin kaybolduğunu, o tarihte Amerikan ordusunun önceliğinin, sadece nükleer silah yapımında kullanılabilecek maddeyi güvence altına almak olduğunu söyledi.

Savunma Bakanlığı Irak’taki bütün cephaneliklerin korunabilmesi için 50 bin askerlik ek bir güce ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi’nin sözcüsü, Iraklı yetkililerin 2 hafta önce kurumu kayıptan haberdar ettiğini bildirdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed El Baradey, olayla ilgili olarak bu hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bilgi verecek.

Kayıp patlayıcı maddeler savaş başlığı üretmede, ya da nükleer silahların ateşlenmesinde kullanılabilir.

Beyaz Saray: "Olaydan Haberdardık"

Demokrat Parti başkan adayı John Kerry, Irak’ta 380 ton patlayıcı maddenin kaybolmasını, savaşın “en büyük gaflarından” biri olarak tanımladı ve Amerikan askerlerinin tehlikeye atıldığını savundu.

Senatör Kerry, New Hampshire eyaletinde yaptığı seçim konuşmasında, Başkan Bush’un bu konudaki ihmalinin, başarısız bir lider olduğunu kanıtladığını savundu.

Beyaz Saray ise Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice’in, bir ay önce olaydan haberdar edildiğini bildirdi. Bir yetkili, CNN televizyonuna, istihbarat soruşturması devam ettiği için olayın hemen kamuoyuna açıklanmadığını ileri sürdü.

XS
SM
MD
LG