Erişilebilirlik

Erdoğan Berlin Zirvesinden Memnun - 2004-10-26


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Berlin’de gerçekleşen Almanya– Fransa-Türkiye üçlü zirvesinden memnun ayrıldı.

Türkiye için Avrupa Birliği zirve toplantısının yapılacağı 17 Aralık öncesinde büyük önem taşıyan bu üçlü zirvede her ne kadar Airbus anlaşmaları gündem maddesi gibi görünse de esas konu Türkiye – AB ilişkileriydi.

Öğle saatlerinde Berlin’e gelen Başbakan ilk olarak "Birlik 90 Yeşiller Partisi" eş başkanı Claudia Roth ile bir araya geldi. Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde yapılan görüşmede Yeşillerin Türkiye’ye yapacağı ziyaret ele alındı. Erdoğan "bize gelmek isteyen herkesi istediği yerde ağırlarız" yorumunda bulundu.

Başbakan, son günlerde gündeme gelen Alman Leopar tanklarının alımı ve bu tankların Güneydoğu Anadolu’da sivil halka karşı kullanılacağı yönündeki görüşleri "yersiz" olarak nitelendirdi. Claudia Roth’a Türkiye’ye verdiği destekten dolayı teşekkür eden Erdoğan daha sonra Alman meslektaşı Gerhard Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’la görüştü.

Türk Havayolları için 36 Airbus uçağı alımıyla ilgili sözleşmenin imzalanmasından önce yapılan görüşmede Jacques Chirac'ın beklenenin aksine Türkiye’ye tam destek verdiği öğrenildi.

Chirac üçlü görüşmeden önce Almanya Başbakanı Schroeder'le yaptığı ortak basın toplantısında ‘17 Aralık'taki zirvede Avrupa Konseyi’nin, Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi yönündeki kararına uyacağını tahmin ediyorum' dedi.

Müzakere sürecinin uzun ve zorlu geçeceğini belirten Chirac, 'Müzakereler 10-15 yıl sürecektir. Fransa'da referandum ancak o zaman gündeme gelecektir. Bugün için şimdiden polemiğe girmenin bir anlamı yok' şeklinde konuştu.

Türkiye’ye verdiği desteği sürdüren Gerhard Schroeder de ‘Türkiye ile ilişkilerimizi tam üyelik görüşmeleri ile sürdürmeye kararlıyız’ dedi.

Hristiyan Demokratların Türkiye aleyhtarı politikalarını eleştiren Almanya Başbakanı, ‘İç politika konularını dış politikaya yansıtarak ülke yönetiminde ne kadar beceriksiz olduklarını gösterdiler. Ancak Türkiye’nin yapması gerekenler malum. Erdoğan bunları çok iyi biliyor. Biz müzakerelerin başlaması için evet diyeceğimizi defalarca belirttik' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da üçlü zirveden sonra uçak alım sözleşmesinin imza töreni sırasında, gazetecilerin zirveyle ilgili sorularına karşılık, 'Yüzümüz gülüyor' dedi.

Başbakan Erdoğan Alman meslektaşı Gerhard Schroeder’in onuruna vereceği yemeğin ardından bu akşam Türkiye'ye dönecek.

XS
SM
MD
LG