Erişilebilirlik

Japonya'da Depremler Devam Ediyor - 2004-10-25


Japonya’nın kuzey batısındaki Niigata bölgesinde bu sabah da şiddetli bir deprem meydana geldi. Aynı bölgede Cumartesi gününden bu yana ikinci şiddetli deprem oldu.

Pazartesi sabahı yerel saatle 6:05'de kaydedilen depremin Richter ölçeğine göre 5.6 şiddetinde olduğu açıklandı. Son artçı depremle ilgili ilk haberlerde bölgede bir binanın çöktüğü belirtiliyor ancak ölen ve yaralanan olup olmadığı konusunda bilgi verilmiyor.

Bölgede Cumartesi günü meydana gelen 6.8 şiddetindeki deprem en az 23 kişinin ölümüne, 2,000'den fazla kişinin de yaralanmasına yol açtı. Bölgede kara ve demiryolları ağır hasar görürken kurtarma çalışmaları şiddetli yağış nedeniyle aksıyor. Japonya'nın bu bölgesinde geçen hafta tayfun ve yolaçtığı şiddetli yağışlar nedeniyle toprak kaymaları meydana gelmişti.

Depremin ardından 65 bin kişi geçici barınaklara yerleştirilirken, yaralılar helikopterlerle civar kentlere taşındı.

Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi dün gece kabinesini olağanüstü toplantıya çağırdı. Başbakan, deprem bölgesine gereken yardımı yapmak için Parlamentodan mali kaynak isteyeceğini bildirdi. Koizumi, bölgeye yardım için gereken herşeyin yapılacağını söyledi.

Cumartesi günkü sarsıntı, Japonya’da 1995 Kobe depreminden bu yana en çok ölüme yolaçan deprem oldu. Kobe’de 6 binden fazla kişi can vermişti.

Japonya, dünyada en çok deprem meydana gelen bölgelerden biri. Dünyada Richter ölçeğine göre 6 ve yüksek şiddetteki depremlerin yüzde 20'si Japonya'da kaydediliyor.

XS
SM
MD
LG