Erişilebilirlik

Irak'ta Cumartesi Günü En Az 22 Kişi Öldü - 2004-10-24


Irak'ta Cumartesi günü bomba yüklü araçlarla girişilen iki saldırıda en az 20 Iraklı polis ve ulusal muhafız gücü askeri öldü. Bağdat'ın merkezinde bir havan topu saldırısında ise en az iki Iraklı sivilin öldüğü bildirildi.

Sabah erken saatlerde bomba yüklü bir aracın sürücüsü Bağdat'ın batısında bir polis karakoluna aracıyla saldırdı.

Saldırı sırasında silahlarını teslim etmek ve polis teşkilatına katılmak için başvuran Iraklıların karakol önünde kuyruk oluşturduğu bildirildi.

Birkaç saat sonra da yine bomba yüklü bir araçla Bağdat'ın kuzeyindeki Samarra kentinde, Irak Ulusal Muhafız Gücü karargahına intihar saldırısı yapıldı.

Yine dün Bağdat'tan havaalanına gitmekte olan bir Amerikan askeri aracının geçişi sırasında yol kenarında patlayan bomba altı Amerikalı askerin yaralanmasına yolaçtı.

Bağdat'ın merkezinde ise bir havan mermisi iki Iraklı sivilin ölümüne neden oldu. Bu arada ülkenin kuzeydoğusunda, Bağdat'a petrol taşıyan bir boru hattına sabotaj yapıldı. Amerikan ve Irak kuvvetlerine karşı direnişin sürdüğü Felluce'de ise aranmakta olan terörist Ebu Musab El Zarkavi'nin yakın yardımcılarından biri olduğu sanılan bir kişi yakalandı. Öteki beş militan zanlısının da tutuklandığı açıklandı.

Amerikan kuvvetleri son haftalarda Zarkavi ve adamlarını ele geçirmek amacıyla Felluce'de operasyonlar düzenliyor.

Irak Geçici Başbakanı İyad Allavi Felluce halkını Zarkavi'yi teslim etmeye çağırmış, aksi halde Amerikan kuvvetlerinin kentte sürekli askeri operasyon yapacağını bildirmişti.

Zarkavi için 25 milyon Dolar ödül de konmuş bulunuyor.

Zarkavi'ye bağlı "Tevhid ve Cihad" adlı grubun adam kaçırma, rehineleri başlarını keserek öldürme, intihar saldırıları ve Amerikan kuvvetlerine karşı saldırılardan sorumlu olduğu sanılıyor.

Bu arada Irak'ta Salı günü kaçırılan İngiliz-Irak çifte vatandaşı Margaret Hasan adlı kadın yardım görevlisinin durumu belirsizliğini koruyor.

CARE International adlı yardım kuruluşunu yöneten 59 yaşındaki Hasan'ı rehine olarak gösteren bir video Cuma günü Arap El Cezire televizyonunda yayınlandı. Videoda Margaret Hasan, ağlayarak, İngiltere Başbakanı Tony Blair'e, İngiliz kuvvetlerini Irak'tan çekmesi için çağrıda bulunuyor, aksi halde kendisini rehin tutanlar tarafından öldürüleceğini söylüyordu.

Margaret Hasan'ın kaçırılmasının sorumluluğunu üstlenen olmadı.

XS
SM
MD
LG