Erişilebilirlik

Eski DEP'lilerden Yeni Siyasi Oluşum İşareti - 2004-10-22


Kapatılan Demokrasi Partisi’nin eski milletvekilleri yeni bir siyasi partinin oluşumunun sinyallerini verdi.

Bugün yeniden yargı önüne çıkan Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak, duruşmaya katılmadan önce yaptıkları basın toplantısında, "Demokratik Toplum Hareketi’nin oluşumu için adım attıklarını" açıkladı.

Yargıtay'ın haklarında yeniden yargılama sonucunda verilen kararı bozduğu Zana, Doğan, Dicle ve Sadak tekrar hakim karşısına çıktı. Yeniden yargılama kararının bozulması yönündeki kararın kabul edildiği duruşmanın görüşülmesine 17 Aralık 2004 tarihinde devam edilecek.

Duruşmaya katılmadan önce bir basın toplantısı düzenleyen eski milletvekilleri, yeni bir siyasi oluşumun sinyallerini verdi. Eski milletvekilleri adına açıklama yapan Leyla Zana, "Demokratik toplum hareketini başlattığımızı duyuruyoruz" dedi.

Zana amaçlarının ise, "Kürt demokratik hareketinin yarattığı, özgür, demokratik, katılımcı ve çoğulcu siyaset alanında yükselmek, Türkiye’nin insan zenginliğiyle kucaklaşmak ve demokratik toplum hareketini bu zemin üzerinde yükselterek, halkı iktidara taşımak olduğunu" açıkladı.

Siyasette eski, yasaklı ve bir zamanların "öcü yüzleri" olarak demokrasi ve barışa hizmet etmek istediklerini belirten Leyla Zana, aydın, yazar, sanatçı, entellektüel ve akademisyenlerden destek beklediklerini ve halkı demokratik toplum hareketini oluşturmaya davet ettiklerini duyurdu.

Zana bir gazetecinin yeni oluşumun başkanı kim olacak sorusuna ise, "Genel Başkanı halk seçecek" cevabını verdi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, eski milletvekilleri hakkında 1994 yılında verilen 15’er yıl ağır hapis cezasını yeniden yargılama sonunda tasdik eden Ankara 1. No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin kararını bozmuştu.

Devlet Güvenlik Mahkeme’lerinin kaldırılmış olması nedeniyle, dosya, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelmişti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Ekim 2004 tarihini duruşma günü olarak belirlemişti.

XS
SM
MD
LG