Erişilebilirlik

Amerikalı Müslümanlar Bush'a Kızgın - 2004-10-21


Amerika’da yeni yapılan bir kamuoyu yoklaması 2000 yılında Başkan Bush’a destek veren Müslüman Amerikalıların bu desteği büyük ölçüde geri çektiğini gösteriyor. Zogby kamuoyu araştırma şirketi ile Georgetown Üniversitesi’nin ortak çalışması olan yoklamaya göre Amerika’daki Müslümanların dörtte üçü Demokrat aday John Kerry’i destekliyor.

Georgetown Üniversitesi’nin Amerikan Toplumunda Müslümanlar projesinin direktörü Zahid Buhari’ye göre 2001 yılındaki araştırmaya kıyasla son kamuoyu yoklamasından çıkan en ilginç sonuç, Müslüman Amerikalıların davranış biçimlerindeki gözle görülür değişim. Bukhari bunu şöyle yorumluyor:

"Amerika’da Müslüman seçmenlerin çoğu geçen seçimde Başkan Bush’a oy vermişti. Ancak bu yıl, aynı soruyu sorduğumuzda ve özellikle sadece iki aday, George Bush ve John Kerry’i önlerine koyduğumuzda tam tersi bir sonuç çıkıyor. Ankete katılan Müslüman Amerikalıların %76’sı oylarını John Kerry’e, sadece %7’si ise George Bush’a verebileceklerini söyledi."

Buhari Amerikalı Müslümaların görüşlerinde yaşanan bu keskin değişimin birkaç nedeni olduğuna dikkat çekti. Bunlardan biri, araştırmaya katılan rasgele seçilmiş 18 bin Müslümanın, Bush yönetiminin 11 Eylül’den bu yana yürüttüğü terörizmle mücadele politikasını onaylamaması. Buhari şöyle devam ediyor: "Bir soruyu direkt olarak sorduk; 'Sizce bu savaş teröre karşı bir savaş mı yoksa İslam’a karşı bir savaş mı?' Müslümanların çoğunluğu bunun teröre karşı değil İslam’a karşı bir savaş olduğunu düşünüyor."

Zahid Buhari bunu anlamak için sayılara bakmanın yeterli olduğu görüşünde. Ankete katılanların sadece %35’i Afganistan’daki savaşı desteklerken, Irak savaşını haklı bulanların oranı %13. Ancak araştırma, bazı konularda Müslümanların Cumhuriyetçilerin fikirlerini desteklediğini de ortaya koyuyor.

Georgetown Üniversitesi’nden Profesör John Voll özellikle ülke içi konularda Müslümanların Cumhuriyetçiler gibi muhafazakar bir bakış açısı sergilediğine dikkat çekiyor ve şöyle diyor:

"Eğer bir Amerikalı Müslüman, ülke içi konulara, aile değerlerine, ahlak ve eşcinsel evlilikleri gibi sorunlara ağırlık veriyorsa; eğer bir Amerikalı Müslüman ülke içindeki konulara göre oy kullanıyorsa Başkan Bush ve Cumhuriyetçilerin tarafını tutma olasılığı artar."

Ancak yine Georgetown Üniversitesi profesörlerinden John Esposito bu yıl ülke içindeki en önemli konulardan birinin toplum içinde artan Anti-İslamcılık olduğunu belirtiyor ve bunun Amerikalı Müslümanlar arasında ayrımcılığa uğramışlık hissini doğurduğuna dikkat çekiyor. Bir başka tartışmalı konu da 2001 Aralık ayında kabul edilen Yurtseverlik Yasası. Esposito, "Ülke içi konular Amerikalı Müslümanları da yakından ilgilendiriyor. Ancak, Yurtseverlik yasası, Müslüman olmayanları da ilgilendiren bir medeni haklar konusudur. Ve bunun daha da iyiye gittiğini söylemek mümkün değil" diyor.

Howard Üniversitesi’nden Profesör Süleyman Nyang da Amerikalı Müslümanlar arasında Cumhuriyetçiler'den Demokratlara doğru yaşanan bu değişimi daha çok Başkan Bush’tan duyulan memnuniyetsizliğe bağlıyor. Süleyman Nyang şu görüşte:

"Bu aşırı ve sert tepki oyu. 11 Eylül ve sonrasında Müslüman topluma karşı yapılanlar konusunda Başkan Bush’a karşı verilen bir oy."

Amerika’daki nüfus sayımlarında din seçeneği olmadığı için bugün seçmen olmaya hak kazanmış Amerikalı Müslümanların tam sayısını bilmek çok zor. Hatta Amerika’da ne kadar Müslümanın yaşadığını tahmin etmek bile neredeyse imkansız. Georgetown Üniversitesi’nden Zahid Buhari’ye göre Amerika’da yaklaşık 6 milyon Müslüman yaşıyor ve bu sayının her geçen gün arttığı konusunda görüş birliği bulunuyor.

XS
SM
MD
LG