Erişilebilirlik

Din Adına Teröre Yaşam Boyu Hapis - 2004-10-19


Yıllardır militan Sünni ve Şii gruplar arasında kanlı çatışmalara sahne olan Pakistan, cezaları artırarak dini çatışmaları azaltmaya çalışıyor.

Yeni yasa tasarısına göre, din adına terör eylemlerine girişenlere ya da dini hedeflere saldıranlara otomatik olarak yaşam boyu hapis cezası verilecek.

Meclisin alt kanadında kabul edilen tasarının üst kanadında onaylanması sadece formaliteden ibaret. Çünkü iktidar partisi her iki kanatta da çoğunluğa sahip.

Cezaların artırılması şiddet olaylarını azaltacak mı? Pakistan Barosu’nun eski başkanı Ekrem Şeyh’e göre bu sorunun cevabı hayır.

Eski Baro başkanı, 15, 20 ya da 25 yıl hapis cezasının ölümü göze almış bir militanı planlandığı eylemden caydıramayacağını söylüyor ve “Hükümet cezaları artıracağına güvenlik önlemlerini artırsın” diyor.

Ekrem Şeyh’e göre, dinsel çatışmaları daha çıkmadan önleyebilmek için istihbarat örgütlerinin daha etkin olması şart.

Yeni yasa Parlamentonun alt kanadında oylanırken muhalefet salonu terk etti.

Boykotun nedeni ise, aynı tasarıda, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in Genel Kurmay Başkanlığı’na devam etmesini öngören bir hüküm de bulunması. Devlet Başkanını destekleyen milletvekilleri, bunun, Pakistan'daki aşırı dinci akımlara karşı gerekli olduğunu söylüyor.

Muhalefet partileri ise Pervez Müşerref'in Genel Kurmay Başkanlığı’na devam etmesinin askeri diktatörlüğün de devamı anlamına geleceğini savunuyor. Müşerref, geçen yıl, bu yılın sonuna kadar askeri görevini bırakma sözü vermişti.

XS
SM
MD
LG