Erişilebilirlik

Amerikan Siyasi Kültürünün Farklı Bir Yanı - 2004-10-18


Başkanlık seçimlerinde büyük gazeteler iki başkan adayından birine destek ifade eder.

Bu, Amerikan siyaset gelenek ve kültürünün başka ülkelerden farklı yanlarından biridir.

Seçimlere iki hafta kala, destek ilan eden açıklamalar gazetelerin baş sayfalarında yerlerini almaya başladı. Bu açıklamalar iki adayın başa baş gittiği eyaletlerin gazetelerinde yer alıyor.

New York Times, adaylardan birine desteğini açıklayan ilk büyük gazete oldu. Pazar günkü sayısında Demokrat aday çok Kerry’yi desteklediğini ilan eden gazete, senatörü, ahlaki değerleri çok yüksek bir kişi olarak niteleniyor.

Kerry dün ayrıca Florida’da yayınlanan Miami Herald ile kendi doğup büyüdüğü eyalet olan Massachusetts’de yayınlanan, Amerika’nın en büyük gazetelerinden Boston Globe’un desteğini kazandı.

Cumhuriyetçi aday George Bush’u destekleyen gazeteler de var. Chicago Tribune, zor dönemlerde gösterdiği kararlı tutum nedeniyle Bush’un başkanlığını desteklediğini açıkladı.

Bush ayrıca seçimin çok çekişmeli geçtiği ve adayların başa baş gittiği Colorada ve New Mexico’da yayınlanan gazetelerden destek aldı.

Bu yılki başkanlık seçiminde iki adayın başa baş olması, gazete desteklerinin önemini artırdı. Başkan Bush çok küçük bir farkla Kerry’den önde gözükmekle birlikte, uzmanlar bu farkı önemsemiyor ve adayların başa baş gittiğini söylüyor.

Her iki adayın kampanya yöneticileri aşırı güvenden uzak bir kararlılık içinde çalışmaya devam ediyor.

Bush-Cheney Kampanyasının Başkanı Marc Racicot bir televizyon programında bazı kamuoyu yoklamalarında ortaya çıkan, lehteki küçük farktan cesaret almış olarak konuşuyor.

“Belki istediğimiz kadar büyük değil ama küçük farkla da olsa adayımızın önde olmasından cesaret alıyoruz.”

Kerry kampanyasının baş danışmanı Joe Lockhart da, kendi yaptırdıkları kamuoyu yoklamalarına dayanarak şunları söyledi:

“Yarış çok çekişmeli gidiyor. Sanıyorum biz, biraz daha öndeyiz. Fakat daha da önemlisi, seçimin sonucunu tayin edecek olan eyaletlerde son bir kaç hafta içinde, daha doğrusu ilk televizyon tartışmasından buyana oyumuz artıyor. Bu nedenle durumdan memnunuz.”

Bundan önceki seçimin sonucu hakkında en doğru tahmini yapan araştırma şirketinin başkanı John Zogby bu seçimde de geçen seferki gibi adayların yarışmayı başa baş götürdüğünü söylüyor.

XS
SM
MD
LG