Erişilebilirlik

'Amerika'nın İslam Dünyasıyla İlişkileri Zedelendi' - 2004-10-15


Birçok Amerikalının İslamla tanışması, 1979 yılında İran’da yaşanan rehine krizi sonucu oldu. O günden beri de pek çok kişi için İslam dini şiddet ve hoşgörüsüzlüğün sembolü. Uzmanlar, Amerika’nın da İslam dünyasındaki imajını pek farklı görmüyor. Müslümanlar Amerika’yı, sınırları yeniden çizmeye çalışan, kendilerine karşı, sömürgeci bir güç olarak görüyor.

Washington Dünya Konseyi adlı kuruluşun düzenlediği toplantıda konuşan “Herkesin İslam Hakkında Bilmesi Gerekenler” adlı kitabın yazarı John Esposito, Amerika’yı ilişkilerin geliştirilmesi konusunda zor bir görevin beklediğini söyledi. Aynı zamanda Georgetown Üniversitesi’nde Müslümanlık ve Hıristiyanlık konularında çalışmalar yapan Profesör Esposito şöyle konuştu:

"Bugün karşı karşıya olduğumuz ve her yönetimin yüz yüze kalacağı sorun, islam dünyası ile, bir yandan teröristlerle savaşı sürdürürken, diğer yandan da merkezdekilerle temas kurmayı içeren ilişkiler geliştirmektir."

Amerika’nın Ürdün ve Kuveyt eski büyükelçilerinden Edward Gnehm, 2001 terör saldırılarının ardından neredeyse 4 bine yakın Ürdün vatandaşının başsağlığı dilemek için Amman büyükelçiliğine geldiğini anlattı. Daha iyi ilişkiler için atılacak tohumların burada saklı olduğunu söyleyen Gnehm, Amerika’nın sınırlarını korumak amacıyla başlattığı çabaların bu ilişkileri geliştirmek isteyen kişilere pek dostça görünmediğini gelmediğini belirtti:

"Vize koşullarının çok fazla sıkılaştırılması ve ülkeye girişte ziyaretçilere yaptığımız muamele, aslında, onları aşağılamak ve Amerika’yla ilişkilerin geliştirilmesini isteyen Amerikan yanlısı Arapların işini zorlaştırmaktan başka bir şey değil."

Toplantıya katılan uzmanlar, Amerika’nın Müslüman ülkelerin çoğunda, muhalefet ve kadın haklarını hiçe sayan baskıcı yönetimlerden rahatsızlık duyduğunu da dile getirdi. İran Kadın Hakları Örgütü’nün eski yetkilisi Hale İsfendiyari daha özgürlükçü bir toplum yaratılmasına karşı olan Orta Doğu ülkelerinin bölgesel sorunları yüzünden batıyı suçlayamayacağını söyledi. İsfendiyari şöyle konuştu:

"İran’da reformcu parlamenterler yeterli olamadılar. Şimdi zamanı bir kez daha geriye almaya çalışan muhafazakarlar yükselişe geçiyor. Bölgeyle ilgili konularda her zaman batının hatalı olduğunu söylemek yanlış olur. Bizler de gelişim için istek ve çaba göstermek zorundayız."

Amerika, Müslüman dünyasıyla ilişkilerdeki anlayışı geliştirmek amacıyla çabalarını sürdürüyor. Başkan Bush, her fırsatta İslam dininin bir umut dini olduğunu söylüyor ve savaşın İslam’a değil terörizme karşı yapıldığını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG