Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Medyada duyduklarıma inanmıyorum' - 2004-10-14


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos arasında başlayan, Rumların Avrupa Birliği'nde veto kullanıp kullanmayacağına ilişkin tartışma dün gece alevlendi. Erdoğan, Yunan devlet televizyonuna verdiği demeçte, Papadopulos’un AB’yle Türkiye arasındaki müzakerelerin başlamasını engellemeyeceğine ilişkin söz verdiğini söyledi ve "Ben medyada çıkanlara değil, Papadopulos’un ağzından duyduklarıma inanırım" dedi.

Tartışma, geçen hafta Başbakan Erdoğan’ın "Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos, Türkiye’yle AB arasındaki müzakerelerin başlamasına engel olmayacağına ilişkin bana söz verdi" şeklindeki açıklamasıyla başladı. Ertesi gün, Papadopulos, sözcüsü Mario Karoyan aracılığıyla "ben kimseye söz vermedim" diye yanıt verdi. Sözcü, Papadopulos’la Erdoğan’ın en son Avrupa Birliği zirvesi sırasında ayaküstü konuştuklarını belirtiyor ve bu konuşmayı şöyle naklediyordu:

"Erdoğan, Papadopulos’a ne düşündüğünü sordu. Papadopulos ise 'vetoyu kastediyorsanız, bunlar büyük ülkeler için. Biz herkesten daha çok Türkiye’nin ilerlemesini istiyoruz ancak siz de uluslararası hukuka ve Avrupa ilkelerine saygı duyduğunuzu ıspatlamak zorundasınız' dedi. Erdoğan cevap vermedi tercümanı Papadopulos’un cevabını iletince gülümseyip ayrıldı."

Karoyan’ın Erdoğan’la Papadopulos arasındaki konuşmayı, bu sözlerle nakletmesinin ardından Kıbrıs Rum lideri de Türkiye’yle AB arasındaki müzakerelerin başlaması için Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıması gerektiğini aksi takdirde veto haklarını saklı tuttuklarını söyledi.

Kıbrıs Rum Dışişleri bakanı Yorgo Yakovu da AB dışişleri bakanları toplantısında, müzakerelere yeşil ışık yakmak için, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımasını, limanlarını Kıbrıs gemilerine, hava sahasını da Kıbrıs uçaklarına açmasını şart koştu. Yakovu ayrıca, Türkiye’nin müzakere süreci içinde Kıbrıs’dan askerlerini çekmek için güvence vermesini de istedi.

Papadopulos’la Yakovu’nun arka arkaya yaptıkları açıklamalar bir anda, Rumların veto tehdidini gündeme getirdi. Erdoğan ise bu açıklamalara Yunan Devlet Televizyonunda yanıt verdi. Erdoğan da Papadopulos’la arasında geçen konuşmayı anlattı Papadopulos’un Dublin’de kendisine “Türkiye’nin AB’ne girişine evet diyoruz. Bizden olumsuz birşey görmeyeceksiniz” dediğini söyledi ve "Rum liderin ağzından bunları duyduktan sonra 17 Aralık’da Rumların veto uygulayabileceği yolunda medyada duyduklarıma pek inanmıyorum" diye konuştu. Erdoğan, Karamanlis'in de bir dost olarak kendisini aldatmayacağına inandığını vurguladı.

Atina kulislerinde ise Lefkoşa’nın veto kartını göstererek, Türkiye’yi Kıbrıs’da bağlayacak bazı kararların alınmasını sağlamak için son dakikaya kadar pazarlık yapmaya çalıştığı yorumları yapılıyor. Yani, Lefkoşa ve perde arkasında da Atina, 17 Aralık’ta yayınlanacak bildiriye Türkiye’yi, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımaya ve adadaki askerlerini çekmeye zorlayacak bazı maddeler sokmaya çalışıyorlar.

XS
SM
MD
LG