Erişilebilirlik

Antarktika'daki Buzullar Giderek İnceliyor - 2004-10-14


Yeni yapılan bilimsel çalışmalar Antarktika’daki buzulların giderek inceldiğini ve hareketlerinin hızlandığını belirledi. Bu tür değişiklikler, deniz seviyesinin gelecek yüzyıllarda yükselmeye devam edeceğini gösteriyor.

Antarktik buzullarını üç ayrı bilim adamları grubu inceledi. Bilimadamları kıtayı saran kalın buz tabakasını incelemek üzere uydu ve uçaklardan yararlandılar.

İncelenen bölgelerden biri Atlas Okyanusunun güneyinde, Antarktik yarımadası boyunca uzanan bölgeydi. Bir diğeri de büyük okyanusa bakan taraftaydı. Bu alan Batı Antarktik Buzul Tabakası ile Amundsen Denizini kapsıyordu. Buzulların önündeki buz tabakaları okyanus tabanına bağlanıyordu.

Çalışmalar, buzullardan kopan geniş buz tabakalarının hızla daha sıcak suyun bulunduğu sahillere ilerlediğini ve eriyerek deniz seviyesini yükselttiğini gösteriyor.

Uzmanlara göre Antarktika’daki ısınma çeşitli değişikliklere yol açmış. Örneğin, Antarktika’nın her yeri ısınmıyor, hatta bazı bölgeler soğuyor. Ancak rüzgarlar ve su akıntılarıyla yayılan ısınmanın etkileri sözü edilen değişikliklere yol açıyor.

Uzmanlar iki bin yüz yılında, deniz seviyesinin 60 santimetre yükseleceğini tahmin ediyor. Bu tahmin, dünyanın ısınmasını inceleyen küresel komisyonun tahminiyle de örtüşüyor. 60 santimetrelik bir yükselme bile şimdiden deniz seviyesinin altındaki bölgeleri tehdit ediyor.

Colorado Üniversitesinden Theodore Scambos, Antarktika’nın iklim değişikliklerine derhal tepki verdiğine inanıyor. Bölgede son 60 yılda sıcaklıklar iki buçuk santigrat derece yükseldi. Bölge dünyanın en hızlı ısınan yerlerinden biri.

Scambos ve araştırmaya katılan diğer bilimadamları ısınmanın bu şekilde devam etmesinin daha fazla buz kütlelerinin buzullardan koparak denize karışmasına yol açacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG