Erişilebilirlik

Amerika Israrlı: 'İran'ı Güvenlik Konseyi'ne Sevk Edin' - 2004-10-13


Üst düzey Amerikalı yetkililer ve sanayileşmiş 8 ülkenin temsilcileri Cuma günü Washington’da biraraya gelerek İran’ın nükleer programını görüşecek.

Amerikalı yetkililer Avrupalıların, İran’ın uranyum zenginleştirme programına son vermesini sağlayacak önerilerini dinlemek istediklerini belirtiyor.

Amerikan yönetimi, İran’ın nükleer programı konusunu yaptırım kararı alınmak üzere Güvenlik Konseyi’ne gönderilmesinde ısrar ediyor.

Ancak Amerikalı yetkililer bu konuda tamamıyla katı bir tutum içerisinde değil. Amerikalılar Avrupalıların yaklaşımını da değerlendirmek istiyor. G 8 ülkelerinin silahların kontrolünden sorumlu üst düzey yetkililer bu konuyu Cuma günü Washington’da değerlendirilecek.

İngiltere, Fransa ve Almanya, Kasım ayındaki Atom Enerjisi Dairesi toplantısından önce, İran’ın Uluslar arası Nükleer kurallara uyacağını ilan etmesi durumunda, Tahran’a bazı kolaylıklar sağlanmasını öneriyor.

New York Times gazetesinin haberine göre, Avrupalılar’ın İran’ın Buşehir’deki nükleer santralinde kullanılacak nükleer yakıtı ithal etmesi ve uranyum zenginleştirmeyi bırakması halinde bu ülkeye uygulanan bazı yaptırımların kaldırılmasını teklif ediyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Amerika’nın, Atom Enerjisi Dairesinden, İran’a yaptırım uygulanmak üzere Güvenlik Konseyi’ne sevk etmesini talep ettiğini ancak, Avrupalı diplomatların fikirlerini de dinlemek istediğini söyledi:

“Avrupa Birliği ile İran’ın ilişkisinde, İran’ın alınan kararlara uyması gibi belirli yararlar var. Avrupalıların bu noktada ne düşündüğünü dinleyeceğiz. Onların İran’ı, Atom Enerjisi Dairesi kararlarına nasıl razı edeceğini ya da ne şartla yaptırımlar için Güvenlik Konseyi’ne sevk edebileceklerini anlayacağız”

Cuma günü Washington’da yapılacak toplantıda Amerikan heyetine, Silahların Kontrolünden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı John Bolton başkanlık edecek. Bolton uzun bir zamandır İran’ın yaptırımlar için Güvenlik Konseyi’ne gönderilmesini savunuyordu.

Bush Yönetimi, İran’ın elektrik üretme bahanesiyle nükleer silah geliştirmeye çalıştığına inanıyor.

Üst düzey Amerikalı bir diplomat İran’ın Avrupalıların önerisini kabul etse bile, Amerika’nın Tahran’ın, nükleer programıyla ilgili önceki kandırmacalarından ötürü Güvenlik Konseyine sevkını desteklediğini belirtti.

İran zengin uranyum yataklarına sahip ve nükleer programının tamamıyla barışçı amaçlar taşıdığında ısrarlı...

XS
SM
MD
LG