Erişilebilirlik

Çin'de Trafikte Her Gün 680 Kişi Ölüyor - 2004-10-12


Dünya Sağlık Örgütü, Çin karayollarında her gün yaklaşık 680 kişinin öldüğünü belirterek Pekin yönetimine ülkedeki karayolu güvenliğini artırması çağrısında bulundu.

Yetkililer Çin’deki araç sayısının hızla artmasına paralel olarak sorunun her geçen gün daha da büyüdüğünü vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü, en ölümcül yolların Çin’de bulunduğunu belirten Dünya Trafik Kazalarını Önleme Raporunu dün Pekin’de Çinli yetkililere sundu.

Rapora göre her yıl karayollarında dünya çapında yaklaşık bir milyon 200 bin kişi hayatını kaybediyor. Ve bu can kayıplarının yüzde 20’si Çin’de gerçekleşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Yaralanmaları ve Şiddeti Önleme bölüm başkanı Etienne Krug, sanayileşmiş ülkelerde kara yolu kazalarının her yıl daha da azalmasına rağmen, gelişmekte olan ülkelerde kara yollarındaki ölümlerin arttığını söyledi.

Krug, bu durumdan en fazla yoksul ülkelerin en yoksullarının etkilendiğini de sözlerine ekledi:

"Kurbanların büyük bir kısmı yayalardan, bisiklet ve motosikletlerdeki insanlardan oluşuyor. Yani hiçbir zaman araba alamayacak olan insanlardan."

Kazaların ekonomiye faturası ise çok yüksek. Krug, Çin örneğinde trafikteki ölümlerin yıllık bilançosunun ülkenin gayrı safi milli hasılasının yüzde 1.5, yani 20 milyar dolarına tekabül ettiğini vurguladı.

Çin’deki ekonomik büyümenin yol açtığı otomobil devrimi nedeniyle, ülkede her gün 14 bin yeni araba trafiğe çıkıyor ve bu durum yollardaki ölüm oranını daha da artırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, Çin’de karayollarında her gün ortalama 680 kişi ölüyor. Bu rakam karayollarındaki günlük ölü sayısını 285 olarak açıklayan Çin’in resmi rakamlarının iki katından da daha fazla.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri hangi rakam kabul edilirse edilsin ölü sayısının yüksekliğinin ortada olduğunu belirterek, Çinli yetkililerden bir eylem planı hazırlanması ve bunun finansmanına destek verilmesi yönündeki önerilere kulak vermelerini istiyor.

Dünya Sağlık Örgütü ayrıca, Çin’deki milyonlarca yeni sürücüye hızlı ve alkollü araç kullanmanın tehlikelerini, emniyet kemeri ve çocuk koltuklarının önemini anlatacak bir eğitim ve bilinçlendirme kampanyası başlatılmasını da öneriyor.

XS
SM
MD
LG