Erişilebilirlik

Almanya'da İmza Kampanyası Krizi - 2004-10-11


Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınmasına karşı imza kampanyası başlatılması önerisine Alman ana muhalefet partisi de katıldı. Hristiyan demokratların lideri Angela Merkel ve ortağı Hristiyan Sosyal Birlik partisinin lideri Edmund Stoiber imza kampanyasını desteklediklerini açıkladı.

Daha önce çifte vatandaşlık hakkı konusunda imza kampanyası düzenleyen Hıristiyan Demokratlar şimdi de Türkiye’nin AB’ne üyeliğine karşı aynı şeyi yapmaya hazırlanıyor. Dün aralarında Hıristiyan Birlik partili politikacıların da yer aldığı pek çok kişi tarafından eleştirilen, Alman Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Michael Glos’un Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınmasına karşı imza kampanyası başlatılması önerisi bugün Hristiyan demokratların lideri Angela Merkel ve Hristiyan Sosyal Birlik partisinin lideri Edmund Stoiber tarafından sahiplenildi.

Merkel Almanya resmi televizyonu ikinci kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık verilmesi ve tam üyeliğine karşı çıkılması konusunda yürütülebilecek bir imza kampanyasının düşünülebileceğini kaydetti. Merkel‚ 'Biz Türkiye’nin AB ile olan ilişkini kestirip atmıyoruz ve olası çözümler için kafa patlatıyoruz.’ yorumunda bulundu. CSU lideri Edmund Stoiber de Merkel’e destek verdi ve imza kampanyasının akıllıca bir eylem olacağını belirtti. Stoiber, 'Türkiye’nin AB üyeliği toplumda bu kadar tartışılıyor ise imza kampanyası gereklidir' şeklinde konuştu.

İmza kampanyasına tepkiler ise dün olduğu gibi bugün de devam etti. Almaya Türk Toplumu Başkanı Hakkı Keskin öneriyi Türkiye ve Almanya’da yaşayan Türklere yönelik bir çeşit savaş ilanı olarak değerlendirdi. Böyle bir kampanyanın toplum içerisinde kutuplaşmalara yol açacağını da vurgulayan Keskin, 'Hıristiyan Birlik Partileri uyguladıkları bu politika ile sağ oyları kapmaya çalışıyorlar.’ dedi.

Federal Meclis Başkanı Wolfgang Thierse ise, 'Dış politikada hükümetin daha etkin bir çizgi izlemesini talep eden Hıristiyan Demokratların böyle bir talepte bulunması şaşıtıcıdır. Merkel imza kampanyası ile ilgili görüşlerini yeniden gözden geçirmelidir.’ şeklinde konuştu.

Federal Hükümet Sözcü Yardımcısı Hans Langguth da imza kampanyasını anlayışla karşılanamayacağını söyledi. Langguth, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında Başbakan Gerhard Schröder, Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ve Günter Verheugen, Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili gereklilikleri ortaya koydu. 'Hıristiyan Birlik Partileri böyle bir kampanya başlatarak, 1963 yılından bu yana kendi izledikleri politikaya karşı gelmiş ve geri adım atmış olacaklar. Bu akılcı değil.' yorumunda bulundu.

XS
SM
MD
LG