Erişilebilirlik

İngiltere Dışişleri Bakanı Ankara'da Görüşmeler Yapacak - 2004-10-06


Türkiye, Brüksel’de açıklanan İlerleme Raporunu memnuniyetle karşıladı. Hükümet, bir açıklama yayımlayarak bu konuda net mesajlar verdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bir basın toplantısı düzenleyerek "40 yıllık ortaklığımız tarihi dönemece girdi” dedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB Komisyonu’nun İlerleme Raporu’nda müzakerelere başlanması için tavsiye kararı almasından sonra, AB ile 40 yıllık ortaklığın tarihi bir dönemece girdiğini söyledi.

Gül, AB Komisyonu'nun Türkiye ile müzakerelere başlanması tavsiyesinde bulunmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye için değişik kriterler ve önlemler getirilmiş olmasının, diğer adaylarla eşit muamele esasını öngören Helsinki kararlarıyla bağdaşmadığını vurguladı. Gül bu konunun tartışılmaya muhtaç olduğunu belirtti. Gül, Komisyon'un İlerleme Raporu'nda yaptığı 'müzakerelere başlama' tavsiyesine üye ülkelerin liderlerinden oluşan Konsey'in de uymasını umduklarını söyledi. Gül, Konsey'in vereceği kararın siyasi olacağının da altını çizdi.

İlerleme Raporu'nu tüm yönleriyle incelediklerini vurgulayan Abdullah Gül, bu konuda hazırladıkları hükümet bildirisini okudu.

Basın toplantısında, ilerleme raporunda göç konusundaki sınırlama ile ilgili bir soru üzerine ise, Gül, “Avrupa Birliği de kendisi icin bazı tedbirler alıyor. Bu işgücüyle ile ilgili olabilir. Biz bunu bu şekilde anlıyoruz" dedi.

İlerleme raporunun açıklanmasının ardından, Meclis’te değerlendirmelerde bulunan bazı Bakanlar da raporu olumlu karşıladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “Bu ilk virajdı; bu virajı döndüğümüzü söyleyebilirim. Bundan sonra, 17 Aralık’ta bizi daha keskin bir viraj var” dedi.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ise, “Rapor olumlu. Müzakerelere başlanması icin 17 Aralık’ta da olumlu karar çıkarsa, Türkiye AB yolunda onemli bir noktaya gelinmiş olacak” şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, “Türkiye’nin üyeliğine karşı ülkelerin politikacılarının sıkıntılarını yönelik çaba sergilenmiş. Türkiye üzerine düşeni yaptı. Yabancı sermaye girişinde ciddi bir artış bekliyorum“ dedi.

Bu arada, İlerleme Raporu'nun açıklanmasının ardından Türkiye’ye sürpriz bir konuk geliyor. Irak'tan Ankara'ya gelecek olan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, yarın sabah kahvaltısında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le görüşecek olan Straw, daha sonra Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanları ile biraraya geliyor. Straw, öğleden sonra Türkiye’den ayrılacak.

Görüşmelerde, ikili ilişkiler ve AB İlerleme Raporu‘nun yanısıra Irak konusu ele alınacak.

XS
SM
MD
LG