Erişilebilirlik

'Müzakereler 10 Yıl Sürebilir' - 2004-10-06


Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Çağrı Erhan, Türkiye'nin tam üyeliği için müzakerelere başlama kararı alınsa bile bunların en az 10 yıl sürebileceğini söyledi. Erhan, en iyimser ihtimalle 2013'te tam üyelik müzakerelerin tamamlanmasının beklendiğini kaydetti.

Bu haftaki Alo Washington programına katılan Doç. Dr. Erhan, AB Komisyonu'nun raporunda müzakerelere başlanması için tavsiyede bulunduğunu ancak ne zaman başlanacağı konusunda bir ibare yer almadığını söyledi. Bunun Türkiye'ye özel bir uygulama olduğuna dikkat çeken Erhan şöyle konuştu:

'Avrupa Birliği 1957'de kurulduğundan bu yana 4 defa genişledi. İlk defa bir komisyon raporunda müzakerelere başlanmsın deniyor ve yine ilk defa müzakerelere başlansın dendikten sonra bir tarih verilmiyor. Şimdi bu ilk oluyor ve Türkiye için oluyor. Dolayısıyla tarih vermemesi teamüle de aykırı, 2002'de Kopenhag'da alınan kararlara da aykırı.'

Çağrı Erhan komisyonun müzakerelere başlanması için yeşil ışık yaktığını ancak nihai kararın 17 Aralık'ta AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını buluşturacak zirvede alıncağını kaydetti. Doçent Doktor Erhan şöyle devam etti:

'Komisyonda alınan kararlardan farklı olarak zirvede her üye ülkenin veto hakkı var. Tek bir ülke bile 'Hayır müzakerelere başlanmasın ve ya şu şartlarla başlansın' derse onun dediği olmak zorunda. O zaman bizim bir tabloyu gözümüzün önüne getirmemiz lazim... Madem ki zirvede son karar verilecek o zaman bazı ülkelerin Türkiye'ye karşı olan muhtemel tutumlarının önüne geçilmesi gerekir. Tabi geçilebilirse. Umarız bu başlayan süreç 17 Aralık'taki zirvede de tarih verilerek 2005 yılı içerisinde müzakerelere başlanır, başlanmazsa korkarım bu konu Türkiye'nin tam üyeliğiyle değil de belki bir imtiyazlı statüyle sonuçlanabilir ki herhalde 1962'den beri devam eden bu macera böyle hüzünlü sonuçlanmaması lazım.'

Çağrı Erhan'ın değerlendirmelerini yukarıdaki linkten dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG