Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Türkiye Olarak Ödevimizi Yaptık' - 2004-10-06


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde bugün konuşma yaparken Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nun açıklanacağını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirmiş bir ülke olarak bizler olumlu netice bekliyoruz" dedi.

Strasbourg'da bulunan Erdoğan, kentin Kongre ve Müzik Sarayı'nda Fransa'da yaşayan Türklere hitap etti.

"Türkiye olarak biz ödevimizi yaptık. Bundan sonra Avrupa Birliği ödevini yapmak zorundadır" diyen Erdoğan şunları söyledi:

"Zor yolculuk bundan sonra başlıyor. 17 aralık müzakere sürecinin onaylanacağı tarihtir. İktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplum örgütlerinin desteğiyle bu noktaya gelinmiştir. Türkiye olarak biz ödevimizi yaptık. Bundan sonra AB ödevini yapmak zorundadır. Onlar şimdi sınavda... Burada arzu edilmeyen şeyler olursa, buna ihtimal vermiyorum ama buradan Fransız vatandaşlarına, dostlarımıza sesleniyorum, lütfen bizi anlamakta zorlanmayın. Eğer medeniyetler arası bir çatışma değil, uzlaşmanın gerçekleşmesini başarmak istiyorsak, Türkiye'nin AB içinde yerini alması gerekir. Türkiye'nin bu yerini aldığı zaman, küresel barışın ve dayanışmanın gerçekleştiği zamandır. Huntington haklı çıkmamalı, medeniyetleri buluşturmak isteyenler haklı çıkmalıdır."

Fransa'da 400 bin Türk'ün yaşadığını ve vatandaşlar arasında çifte vatandaşlığa direnenlerin bulunduğunu belirten Erdoğan, bunun yanlış olduğunu söyledi. Başbakan, kesinlikle vatandaş olunması ve bundan çekinilmemesi gerektiğini ifade etti.

XS
SM
MD
LG