Erişilebilirlik

AB'den 'Şartlı' Evet - 2004-10-06


Avrupa Birliği Komsiyonu Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin başlamasını ancak bunun Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları alanındaki reformlardan sapmasını önlemek için sert koşullar altında yapılmasını AB liderlerine tavsiye edeceğini açıkladı.

Kararın, 30 üyeli komisyonun "ortak rızasıyla" alındığı ancak komisyonda bu konuda oylama yapılmadığı bildirildi.

AB Komisyonu, tavsiye kararında, müzakarelerin hangi tarihte başlaması gerektiği konusunda bir görüş belirtmedi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun yakında görevden ayrılacak olan Başkanı Romano Prodi, Avrupa Parlamentosu liderlerine yaptığı açıklamada, tavsiye kararını "şartlı evet" olarak niteledi.

Prodi, "Karar durumu izleme ve teyid etme konusunda bir dizi tavsiyeyi de içeriyor" diye konuştu.

AB Komisyonu üyelerinden Franz Fischler de Türkiye'nin, AB üyeliği yolunda henüz katetmesi gereken uzun bir mesafe olduğunu ancak üyelik başvurusunu reddetmek için artık bir neden kalmadığını söyledi.

AB Komisyonu'nun Türkiye'yle ilgili tavsiye kararında Türkiye'de demokrasi ve insan hakları açısından ciddi ve uzun süreli başarısızlıklar görülmesi halinde üyelik görüşmelerinin askıya alınabileceği hatta tamamen durdurulabileceği yolunda bir uyarı da yeraldı.

Komisyon üyelerinden Antonio Vitorino da tavsiye kararında, insan hakları alanında bir gerileme sözkonusu olduğu takdirde üyelik müzakerelerinin askıya alınmasıyla ilgili şartların belirtildiğini söyledi.

Komisyonun tavsiye kararında üyelik müzakerelerinin sona ereceği tarih belirtilmiyor.

Gözlemciler Komisyonun tavsiye kararı Aralık ayında, Avrupa Birliği üyesi 25 ülkenin liderleri arasında yapılacak zirve toplantısında onaylandığı takdirde görüşmelerin 2005'in ilk aylarında başlayabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG