Erişilebilirlik

Karzai Kabil Dışında Miting Yaptı - 2004-10-05


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, bugün Gazne’de düzenlenen bir mitingde bir konuşma yaptı.

Karzai, geçen ay, bir roket saldırısı sonucu yarıda kesilen geziden bu yana ilk kez Kabil’in dışında bir yerde halka hitaben konuşma yaptı. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı mitinge 10 binden fazla kişi katıldı.

Karzai yaptığı konuşmada, 9 Ekim’de gerçekleşecek tarihi seçimlerin, ülkede barış ve istikrarın oluşması açısından altın bir fırsat olacağını söyledi.

Karzai’nin rakibi, eski Eğitim bakanı Yunus Kanuni ise, Kabil’de, yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı bir gösteride konuştu.

Bu arada, Uluslararası Göçmenlik Dairesi, Pakistan’daki 750 bin Afgan mültecinin de hafta sonundaki seçimde oy vermek üzere kayıt yaptırdığını bildirdi.

Ancak bunlardan çok azının kadın seçmenlerden oluştuğu kaydedildi. Ayrıca, İran’daki 400 bin mülteci de oy kullanabilecek.

Taleban Terör Estiriyor

Afganistan’ın Kandahar bölgesinde bir polis arabasının mayına çarpması sonucu 7 polis memuru hayatını kaybetti.

Saldırıyla ilgili daha fazla bilgi verilmedi ancak Afgan yetkililer saldırıdan Taleban militanlarını sorumlu tutuyor.

Dün Uruzgan eyaletinde, militanlarla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 7 Taleban militanı öldürülmüştü. Yetkililere göre, çatışma, militanların askerlere, hafif ve otomatik silahlarla saldırmaları sonucu çıktı.

Dün ayrıca, Khost eyaletinde Birleşmiş Milletler’e ait bir araca Taleban militanlarınca ateş açılması sonucu 3 Afgan seçim görevlisi yaralandı.

"Sağlık ve Sosyal Alanlarda İlerleme Var"

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF’in Afganistan’da yaptığı bir araştırma, ülkenin sağlık ve sosyal alanlarda gelişme gösterdiğini ortaya koydu.

20 bin Afganlı aile üzerinde yapılan araştırmaya göre, kızların okula gitme oranında yüzde 26 artış gözlendi. 1996 yılında okula giden Afganlı kızların sayısı yüzde 14’tü. Ancak yine de raporda, Afgan çocukların durumun dünya ortalamasına çok altında olduğu belirtildi. Afganistan’da hala çocukların yüzde 45’i okula gitmiyor.

Çocuk felci ve kızamığa karşı aşı kampanyasında büyük ilerleme sağlanırken, hastane koşullarının iyileşmesine rağmen bebek ölümlerinin devam ettiği kaydedildi.

Afganistan’da doğan her 6 çocuktan biri ölüyor. Bu da dünyadaki en büyük çocuk ölüm oranlarından biri.

XS
SM
MD
LG