Erişilebilirlik

Onur Öymen: 'Koşulsuz Bir İlerleme Raporu Bekliyoruz' - 2004-10-04


Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilgili hazırladığı ilerleme raporunun yayınlanmasına çok az bir süre kala, bütün gözler Brüksel’e çevrilmiş durumda... Türkiye, Birliğe üyelik için siyasi kriterleri yerine getirdiğine inanırken, basına sızan haberlere göre Avrupalı politikacıların hala Türkiye ile ilgili çekinceleri var. Parlamentolar arası komisyon toplantıları için Atina’da bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili ve eski diplomat Onur Öymen, iktidar ve muhalefet olarak iyi bir sonuç alınabilmesi için beraberce çalıştıklarını, Avrupa’dan olumsuz bir yanıt alınması için neden bulunmadığını söyledi.

Ancak Öymen, beklentilerinin kayıtsız koşulsuz bir ilerleme raporu olmasına rağmen Avrupa medyasına sızan haberlere göre durumun pek de böyle olamayabileceğinin anlaşıldığını belirtiyor. Öymen, müzakere yöntemine ilişkin bazı değişikliklerin gündeme getirilebileceğini, bu durumun üyelik sürecinden geçen diğer adaylara uygulanmadığını ve Türkiye’ye karşı adil olunmadığı intibasının yaratıldığını vurguladı. Öymen, “biz bu durumu yadırgıyoruz” dedi.

1999 yılı Helsinki zirvesinde Avrupa Birliği Türkiye’yi diğer aday ülkelerle aynı koşullarda değerlendireceğine söz vermişti. Onur Öymen bu söze uyulmadığı ve şartlar farklılaştırıldığı takdirde ve sürecin sonunda üyeliğin askıya alınabileceği gibi bir olasılığın bulunmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Atina’da yarın temaslarına başlayacak olan Öymen, Yunanlı politikacıların Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili olumlu bir havada olduğunu, kendilerini asıl kaygılandıran tavrın Fransa’dan kaynaklandığını söyledi. Fransa anayasada değişikliğe gidilerek, Türkiye müzakereleri başarı ile tamamlasa ve bütün şartları yerine getirse bile, Türkiye’nin üyeliğinin Fransa’da halk oyuna sunulmasını istiyor. Onur Öymen bu durumun hiçbir aday ülkeye uygulanmadığını ve bir haksızlık olacağını vurguladı.

Öymen, iyi bir sonuç alınabilmesi için iktidar partisi milletvekilleriyle beraberce çalıştıklarını, gerek Avrupa Parlamentosunda, gerekse Sosyalist Enternasyonel’de yoğun temaslarda bulunduklarını belirtiyor. Cumhuriyet Halk partisi milletvekili, üyelik sürecinde çok dikkatli olunması gerektiğini, son aylardaki zina yasası ile ilgili tartışmaların Avrupa’da olumsuz yankılandığını ve istenmeyen bir hava yarattığını da kaydetti. Öymen, Türkiye’nin Müslüman bir halka sahip laik bir ülke olduğunu, Avrupa’nın da konuyu böyle algılaması gerektiğini; Türkiye’nin de kendi payına düşeni yaparak dinle ilgili tartışmaları gündeminden biran önce düşürmesinin yararına inandığını belirtti.

Onur Öymen, üyelik sürecinin güç olacağını önceden bildiklerini, bazı ülkelerin Türkiye’nin üyeliğine karşı olduğunu ancak buna rağmen anlık öfkeye kapılarak duygusal kararlar alınmaması gerektiğini söyledi ve “kararlılıkla hareket etmeliyiz, engelleri aşmanın akıllıca yollarını bulmalıyız” dedi.

XS
SM
MD
LG