Erişilebilirlik

'Darfur Trajik, Tepkide Geciktik' - 2004-10-04


Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi Başkanı, uluslararası topluluğun Darfur krizine tepki göstermekte geciktiğini söyledi.

Ruud Lubbers, Cenevre'de başlayan ve bir hafta sürecek olan mülteciler konferansının açılışında yaptığı konuşmada, Darfur krizinin en ciddi ve trajik insani felaketlerden biri haline geldiğini belirtti.

Uluslararası topluluğun Sudan hükümeti ile güneydeki isyancılar arasındaki görüşmelere odaklandığını kaydeden Lubbers, bunun sonucunda batıda 6 aydır süren krizin ciddiyetinin gözden kaçtığını ifade etti.

Lubbers, Darfur gibi yerlerde yaşanan felaketlere rağmen dünya çapında mültecilerle ilgili önemli gelişmeler sağlandığını da sözlerine ekledi.

Afganistan ve Bosna Hersek gibi geçmişte çatışmalara sahne olan bölgelerde milyonlarca mültecinin evlerine döndüğünü vurgulayan Lubbers, son üç yılda dünya çapında mülteci ve sığınmacıların sayısının yüzde 22 oranında azaldığını söyledi.

Darfur’daki şiddet olaylarının 35 bin kişinin ölümüne ve enaz bir buçuk milyon kişinin mülteci durumuna düşmesine yol açtığı sanılıyor. Olaylardan hükümetin desteklediği Arap milisler sorumlu tutuluyor.

XS
SM
MD
LG