Erişilebilirlik

Unakıtan: 'Türkiye İyi Yolda' - 2004-10-02


G-8 genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika maliye bakanları toplantısına katılmak üzere Washington’a gelen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, toplantılar ve ikili temasları hakkında bilgi vermek üzere bir basın toplantısı düzenledi. Toplantılar sırasında Amerika Maliye Bakanı John Snow ve Bush Yönetiminden yetkililerle de görüşen Unakıtan, başarılı ekonomi politikaları uygulayan bir ülkenin temsilcileri gibi karşılandıklarını, büyük ilgi gördüklerini söyledi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Washinton’daki toplantılarda Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yapılacak ekonomik reformlar, reformların alt yapısının hazırlanması, bölgesel ekonomik işbirliğinin arttırılması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, küresel ekonomi ile entegrasyon, yatırım olanaklarının iyileştirilmesi konularının ele alındığını söyledi.

Unakıtan, aynı bakanların Aralık ayında Cezayir’de biraraya gelerek gelişmeler hakkında birbirlerini bilgilendireceğini belirtti. Türkiye Washington’daki bu toplantılara Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın yanı sıra, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’la temsil edildi. Unakıtan, toplantılar sırasında bölge ülkeleri maliye bakanlarıyla ikili temaslarda bulunduklarını ve bu temaslara ek olarak Amerikan finans çevreleriyle de biraraya gelindiğini kaydetti. Maliye bakanı, bu bağlamda aralarında Citi Grup, Morgan Stanley ve Tudor gibi finans kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle toplantılar yapıldığını söyledi.

Türk Maliye ve Ekonomi Bakanlarının Washington ziyareti Dünya Bankası ve Uluslar arası Para Fonu İMF’nin; Türkiye ile ilgili son derece iyi değerlendirmeler içeren raporlarını yayınlamasının hemen ertesine rastlıyor.

Kemal Unakıtan, Türk ekonomisinin iyi yolda olduğunu, bu durumu bütün dünyanın ilgi ile izlediğini ve ikonominin gerek petrol gerekse diğer şoklara karşı hazırlıklı bulunduğunu söyledi.

Türk ekonomisinde olası kriz beklentisine ilişkin soruları da yanıtlayan Unakıtan, bu tür iddiaların sürekli olarak gündeme getirildiğini ancak gerçeklerle bir ilgisi bulunmadığını savundu.

Washington’daki temaslarını tamamlayan Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye-Brezilya Karma Ekonomik Komisyonu toplantılarına katılmak üzere Rio de Janeiro'ya gidiyor. Bakan burada iki ülke arasında 300 milyon Dolara ulaşan ticaret hacmini geliştirmek için temaslarda bulunacak, bir uçak fabrikasını ziyaret edecek ve elektronik oy verme sistemi hakkında incelemelerde bulunacak.

XS
SM
MD
LG