Erişilebilirlik

'Hamas Liderine Suikast Suriye'ye Bir Mesajdı'  - 2004-09-28


Hamas örgütü liderlerinden birinin Şam'da arabasına konulan bombayla ölmesi Hamas'a karşı verilen savaşta yeni bir sayfa açtı. Suriye İsrail'i suçlarken, İsrail konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor. Ancak uzmanlar düzenlenen suikastın Suriye'ye, Hamas'ın faaliyetlerine izin vermesinin sonuçları konusunda bir mesaj anlamı taşıdığını belirtiyor.

İsrail, Hamas liderinin Şam'da arabasına konan bombanın patlatılması sonucu ölmesinin sorumluluğunu üstlenmedi. Ancak Savunma Bakan yardımcısı Zeev Boim, İsrail'in terör zanlılarını vurmak için neler yapabileceğiyle ilgili olarak konuşurken sözlerini sakınmadı.

Boim, Ordu radyosuna yaptığı açıklamada “İsrail'e saldıran herkesin, terör veya cinayetlere karışan herkesin İsrail sınırları içinde veya dışında, kendileri için hedef olduğunu” söyledi.

Boim ayrıca Filistinli militan örgütlere kendi topraklarında faaliyet izni verdiği için İsrail'in, Suriye'ye yönelttiği suçlamaları tekrarladı.

Boim, "Suriye, terörü bize karşı yönlendirmenin sorumluluğunu taşıyor ve terörü önlemeye yönelik operasyonlarımızdan muaf olamaz" diye konuştu.

Herzeliya'daki Uluslararası Anti-terör Politika Enstitüsü uzmanı Ely Karmon, İsrail tarafından, bir Arap komşusunun başkentinde düzenlenen operasyonun, sadece Filistinli aşırı gruplara mesaj vermenin ötesinde bir anlam taşıdığını düşünüyor:

"Bunun iki anlamı var. Eğer saldırıdan gerçekten İsrail sorumluysa bu bir yandan Hamas liderliğine mesajdır. Ancak İsrail'e karşı savaşta başkalarını kullanma stratejisinden vazgeçmediği için esas olarak Suriye liderliğine verilmiş bir mesajdır."

Suriye suikast nedeniyle İsrail'i suçlasa da Tel Aviv Üniversitesi siyasi uzmanı Mark Heller, Suriye’nin bir misillemeye girişeceğini zannetmiyor. Şam'daki olayın aslında Suriye'nin zayıflığını ve kırılganlığını gösterdiğini belirten Heller, İsrail'e saldırmasının, destek bulmayacağı gibi Suriye için bir siyasi getirisi olmayacağını söylüyor.

Suriye zaten Hamas gibi Filistinli örgütlere kendi topraklarında faaliyet izni verdiği ve güney Lübnan'daki İsrail karşıtı milisleri desteklediği için uluslararası baskı altında bulunuyor.

İsrail'de yayımlanan Ha'aretz gazetesinin askeri uzmanı Ze'ev Schiff, Suriye'nin, harekete geçmek için destek arayan İsrail karşıtı gruplara bu desteği sağlamak şeklinde missillemede bulunabileceğini yazdı.

Son dört yılda 450 İsraillinin ölümünden sorumlu tutulan Hamas'a karşı daha önce de saldırlar düzenlenmişti. İsrail savaş uçakları geçen Mart ayında Gazze'de örgütün ruhani lideri ile üst düzey bir yardımcısını vurmuş, bölgedeki diğer üst düzey Hamas liderlerini de öldürmüştü. Şam'daki saldırı da İsrail veya Filistin toprakları dışında düzenlenen ilk saldırı değil.

Tel Aviv Üniversitesi uzmanı Mark Heller, Filistin Kurtuluş Örgütü askeri liderinin 1988 yılında Tunus'ta, bir İslami Cihad liderinin de 1995 yılında Malta'da öldürüldüğünü hatırlatıyor.

Terörle mücadele uzmanları, terör eylemlerini yönetenleri vurmanın, bomba üretilen fabrikaları veya hücre evlerini hedef almaktan daha etkili olduğunu belirtiyor.

Hamas örgütü Şam’daki suikastın intikamını alacağını açıklarken bazı Hamas liderleri de İsrail çıkarlarına karşı her hangi bir yerde saldırı düzenlenebileceğini söyledi. Böyle bir adım, örgüt açısından, yıllardır sürdürdüğü saldırılarını İsrail topraklarıyla sınırlandırma politikasından uzaklaşmak anlamına gelecek.

İsrail hükümeti böyle bir olasılığa karşı dünya çapında İsrail diplomatik misyonlarında güvenlik önlemlerini arttırdı.

XS
SM
MD
LG