Erişilebilirlik

General Abizaid: 'Irak'ta İsyan Kontrol Dışı Değil' - 2004-09-27


NBC televizyonuna açıklama yapan Merkez Kuvvetler Komutanı General John Abizaid, şiddet yüzünden Irak'ta bazı bölgelerde seçim yapılamayabileceğini söyledi.

Ancak General Abizaid, Irak’taki isyanın kontrol dışı olmadığını da ısrarla vurguladı.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak’ta şiddetin daha da arttığını belirtmekle birlikte, isyancıların demokrasiyi yolundan döndüremeyeceklerini söyledi.

Powell ayaklanmanın bastırılması için daha fazla çaba harcanması gerekeceğini de kaydetti.

Bir Amerikan televizyonunun Pazar programında konuşan Powell, koalisyonun Ocak ayında yapılması planlanan seçimlerden önce Irak güvenlik güçlerini oluşturmayı amaçladığını ifade etti.

Powell, şiddetten etkilenen bölgelerde yaşayanlar da dahil olmak üzere, tüm Iraklıların seçimlerde oy kullanabilmesinin hedeflenmesi gerektiğini vurguladı. Bakan istikrarı sağlamak amacıyla gelecek ay uluslar arası bir konferans düzenlenebileceğini de kaydedetti.

Öte yandan Irak’ta Amerikan kuvvetleri, isyancılarla işbirliği yaptığı sanılan bir Ulusal Muhafız komutanını tutukladı.

Korgeneral Talib el-Lahibi’nin geçen hafta Bağdat’ın kuzeydoğusunda gözaltına alındığı açıklandı. Amerikalı yetkililer ayrıntılı bilgi vermedi.

Geçenlerde Diyala iline komutan olarak atanan General el-Lahibi, 1980-88 yıllarındaki Irak-İran savaşı sırasında Saddam Hüseyin’in emri altında görev yapmıştı.

Felluce'de İsyancı Hedeflere Bombardıman Sürüyor

Irak’ta Felluce yakınında isyancılar Ulusal Muhafız Ordusu karargahı önünde bomba yerleştirilmiş iki aracı havaya uçurdu.

Saldırıda Amerikan ve Iraklı askerlerin yaralandığını bildirildi, ancak ayrıntılı bilgi verilmedi.

Bu arada Amerikan savaş uçakları Felluce’deki isyancı hedeflerini son 24 saat içinde üçüncü kez bombaladı. Hastane yetkilileri en az 15 kişinin öldüğünü, 30 kişinin de yaralandığını bildiriyor.

Amerikan askeri yetkilileri hava saldırılarında, aranan terörist lider Ebu Musab el- Zarkavi’ye bağlı militanların hedef alındığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG