Erişilebilirlik

Mısır'da Merkezi Sistemle Ezana Tepki - 2004-09-27


Mısır hükümeti başkent Kahire’de binlerce farklı hoparlörden okunan ezan yerine merkezi sisteme geçilmesinin planlandığını açıkladı. Ancak hükümetin bu girişimi dine müdahale edildiği gerekçesiyle eleştiri topluyor.

Dini Vakıflar Bakanı Mahmut Hamdi Zakzuk, ezanın kablosuz bir şebeke kullanılarak eş zamanlı okunmasının düşünüldüğünü açıkladı. Bakan Zakzuk, her gün hoparlörlerden yayılan aşırı yüksek ses nedeniyle şikayetler geldiğini belirtti.

Kahire’deki yaklaşık 40 bin camiden günde beş kez hoparlörlerle okunan ezan, farklı camilerde, birkaç dakika arayla tekrarlanıyor.

“İslamonline” adlı popüler internet sitesinin haber editörü Ingy Ghannam, ezanın eş zamanlı okunmasının namaz kıldıran imamlar ile ezan okuyan müezzinlerin önemini azaltacağı düşüncesinde:

"Bu, camilerdeki imamlarla müezzinlerin önemini tamamen ortadan kaldıracak. Onların kararı geçmeyecek. Sesleri duyulmayacak. Daha yüksek bir otorite karar verecek.”

Mısır Hükümetinin atadığı baş müftü Ali Gomaa, Cumartesi günü yaptığı açıklamayla ezanların birleştirilmesinin dini açıdan meşru olduğunu söyledi. Ancak muhalif gazeteler ve İslami internet siteleri bu girişimi İslamiyet dışı olduğunu savunarak hükümetin asıl amacının sabah namazını yasaklamak olduğunu öne sürüyor.

Ghannam, bu plana kuşkuyla bakanların, girişimi Batının baskısıyla İslami kurum ve uygulamalar üzerinde daha fazla denetim kurmaya yönelik bir adım olarak gördüklerini söylüyor:

"Örneğin Tunus gibi diğer Arap ülkelerinde camiye kimlik kartıyla gidiliyor. Camiye girmek için kimlik kartınızın olması gerekiyor. Yani demek istiyorum ki, insanlar camilere, camilerdeki faaliyetlere kısıtlama getirilmesinden korkuyor. Mısır’ın dini görüntüsünü değiştirmeye, camilere giden insanları denetlemeye yönelik bir adım olarak görüyorlar.”

Ghannam, müezzinlerin hoparlörsüz ezan okumasının ezanın eş zamanlı olarak okunması girişimine alternatif olabileceğini de söylüyor.

XS
SM
MD
LG